Huuhkajien 21-vuotiaan hyökkääjän ura nousee kuin raketti – nyt EM-kisoihin, ensi kaudella Valioliigaan: "Vuosi sitten en ajatellut, että voisin olla tässä"

Valioliigassa ensi kaudella pelaavan Marcus Forssin ura huimassa nousukiidossa –"Kaikki on tapahtunut niin nopeasti" 2:05
Huuhkajien hyökkääjän Marcus Forssin läpimurtokausi on vienyt hänet EM-kisojen ja Valioliigan porteille.

Suomen maajoukkuehyökkääjä Marcus Forss elää unelmaansa. 21-vuotias turkulainen on viikon sisään lunastanut seuransa kanssa paikan ensi kauden Valioliigassa ja itselleen lipun Suomen EM-kisakoneeseen.

Jo 13-vuotiaana Brittein saarille perheensä kanssa muuttanut Forss on luonut uraansa pitkäjänteisesti akatemioiden ja lainapestien kautta kohti huippua. Viimeisen vuoden aikana hän on noussut sitä kohti kuin raketti.

– Vuosi sitten olin tullut takareiden leikkauksesta, enkä ajatellut, että voisin nyt olla tässä. Kova työ ja päättäväisyys on tuonut tulosta. Kyllä tämä on parasta aikaa futisurallani tähän asti, Forss myhäili Huuhkajien lehdistötilaisuudessa Kalastajantorpalla.

– En ole oikein osannut odottaa tätä. Tämä on ollut kuin unelmaa, että kaikki on tapahtunut niin nopeasti. Pitää ottaa kaikki irti, pitää jalat maassa ja jatkaa omaa tekemistä, kun se toimii.

Edelliskaudella Forss tahkosi Englannin kolmanneksi korkeammalla sarjatasolla Ykkösliigassa Wimbledonin riveissä, jossa syntyi tulosta, mutta kausi päättyi edellä mainittuun vammaan.

Forssin seurassa Brentfordissa osattiin kuitenkin nähdä nuoren suomalaisen maalintekokyky ja potentiaali ratkaisijaksi Mestaruussarjassa. Se palkittiin päättyneellä kaudella, kun 21-vuotias kärkimies paukutti tärkeitä maaleja vaihtopelaajana.

– Pelasin viime kaudella Ykkösliigassa ennen loukkaantumista, se on aika iso hyppy siihen verrattuna. Valmentajakin (Thomas Frank) on sanonut, että kehitys on ollut niin silminnähtävää ja isoa, että hän on ollut tosi ylpeä.

"Vähän pimeni, olin niin iloinen"

Brentfordin kausi päättyi viime lauantaina Lontoon Wembleyllä Mestaruussarjan nousukarsintafinaalin voittoon.

– On ollut aikamoista. Voitonjuhlat lauantaina kestivät yöhön asti ja sunnuntaihin myös. Sunnuntaina sitten pakkasin, ja maanantaiaamuna oli lento. Nyt sitten piti olla täysi fokus täällä jo, Forss kertasi.

– Ei siinä kauheasti ehtinyt juhlia. EM-kisat ovat tosi tärkeä asia.

Nousufinaalin voiton voi rinnastaa Englannissa lottopottiin. Sitä pidetään yleisesti maailman arvokkaimpana jalkapallopalkintona, sillä finaalin voittaja pääsee käsiksi Valioliigan satumaisiin tv-rahoihin. Nousun kokonaisarvo on arvioiden mukaan reippaasti yli 200 miljoonaa euroa.

Länsilontoolaisen Brentfordin seurayhteisölle, pelaajille, työntekijöille ja kannattajille nousu korkeimmalle sarjatasolle on kuitenkin jotain mittaamatonta.

– En mä usko, että sitä pystyy oikein sanoin kuvaamaan, mitä se tarkoittaa koko seurayhteisölle. Se on niin iso asia, enkä ole itsekään päässyt sen yli, että pelaan Valioliigassa. Varmaan sitten kun mennään jonnekin isolle stadionille, Cityn tai Manchester Unitedin vieraaksi, niin sen vasta tajuaa.

– Tässä menee varmaan pari viikkoa vielä, että tajuaa, kuinka iso juttu se oli itselle ja koko seuralle.

Kymmenen maalia päättyneellä kaudella iskenyt Forss oli yksi avaintekijöistä Brentfordin menestystarinassa, sillä välierien ratkaiseva osuma syntyi hänen jalastaan.

– Muistan vain sen, että keskitys tuli, ja päätin mennä siihen etutolpalle puolustajan eteen. Se pallo tuli siihen. Oikea-aikainen juoksu ja pallo meni maaliin, mutta sitten mä en kauheasti muista, mitä tapahtui. Vähän pimeni, olin niin iloinen, Forss kertaili.

Forss on rakentanut uraansa kärsivällisesti perheensä kanssa. Isä Teron merkitys on ollut Marcukselle valtava.

– Kun voitettiin nousufinaali, soitin ensin tyttöystävälleni ja sitten iskälle. Hänen sanoi olevansa niin ylpeä, mitä olen saavuttanut. Se oli iso hetki meille ja toi kyyneleen silmään, Forss tunnelmoi.

Ensi kauden kirkkaat valot Englannin pääsarjassa houkuttelevat.

– Haluan jatkaa Brentfordissa ja pelata ensi kaudella Valioliigassa. Se on se unelma.

Uskomaton matka edessä

Suomen A-maajoukkueen Huuhkajien seuraajille Forss on tuore kasvo. Hän ei pelannut minuuttiakaan viime EM-karsinnoissa, eikä liioin viime vuoden alkusyksystä pelatuissa Kansojen liigan otteluissa.

Forss teki debyyttinsä vasta viime marraskuun maaottelussa Ranskaa vastaan, mutta jätti lähtemättömän vaikutuksen. Hänen läpiajostaan viimeistelemä 1–0-maali jäi ottelun voittomaaliksi, kun Suomi kaatoi hallitsevan maailmanmestarin Pariisissa.

Sen jälkeen Forssia on ollut seurajoukkuenäyttöjenkin puolesta ollut mahdoton sivuuttaa.

EM-kisoissa Forss haluaa saada peliaikaa, totta kai.

– Kokemus tulee olemaan ainutlaatuinen. On ollut hienoa tulla tähän joukkueeseen ja tämä matka, joka tästä lähtee, on ihan uskomaton. Vastustajat ovat kovia, mutta kyllähän mekin olemme kovia tuloksia otettu. Mennään peli peliltä ja katsotaan, mihin se riittää.

Isältään Forss sai yksinkertaiset ohjeet arvokisareissuun.

– Hän sanoi vain, että tee parhaasi ja näytä, millainen pelaaja olet. 

Suomi kohtaa EM-kisojen kenraalissaan Viron Helsingin Olympiastadionilla perjantaina kello 19.

Huuhkajien EM-kisaurakka alkaa 12. kesäkuuta Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa.

Lue myös:

    Uusimmat