Koronapotilaita HUS:in sairaaloissa yli 100 – nuorimmat tehohoidossa alle 30-vuotiaita: "Epidemia ottaa vauhtia"

2:51
HUS:n alueen koronatilanne mittaushistorian huonoin – pitäisikö rokotusjärjestystä muuttaa?

Lisääntyneet koronatartuntamäärät heijastuvat kasvuna myös sairaalaosastoilla. HUS:n johdossa tilanteesta ollaan huolissaan. 

– Epidemia ottaa vauhtia ainakin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa ja uusia ennätyksiä tehdään. Tämä näkyy myös sairaalan puolella. Viime viikonloppuna mentiin yli sadan potilaan HUS:ssa ja se on jonkinlainen huolestuttava merkkipaalu, kertoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi

Luku lähentelee korona-ajan pahinta lukua, joka on viime keväältä, 123 potilasta HUS-alueella sairaalahoidossa.

"Ainakin pääsiäiseen saakka mennään aika tiukoilla" 

Miltä lähitulevaisuus näyttää?

– Ainakin pääsiäiseen saakka, ehkä ylikin, mennään aika tiukoilla. Potilasmäärät ovat ainakin tätä tasoa, ehkä vähän kasvavat. Olemme huolissamme tehohoitopaikoista, mutta myös vuodeosastopaikoista. Sairaalassa on paljon muitakin potilaita. 

Heijastuuko tartuntatautimäärien kasvu jo tehohoitoon?

– Valitettavasti kyllä. Tänä aamuna oli 25 potilasta koronan vuoksi tehohoidossa, huolimatta siitä, että viime viikolla muutama potilas siirrettiin HUS:n ulkopuolelle jatkohoitoon. Ja nuorimmat potilaat ovat alle 30-vuotiaita, että kyllä tämä voi iskeä nuoreen ja terveeseenkin ihmiseen, Mäkijärvi kommentoi. 

Mäkijärven mukaan kapasiteettia on vielä ja sitä järjestyy tarvittaessa lisää – kuitenkin muiden potilaiden kustannuksella. Potilasmäärien kasvu aiheuttanee toimenpiteitä, jotka pidentävät hoitoonpääsyä.

– Potilaiden määrä alkaa lähennellä sellaisia lukuja, että joudutaan todennäköisesti kiireetöntä hoitoa ajamaan alas.  

"Nyt olisi viimeinen hetki ottaa rajoitukset tosissaan"

HUS:n sisältä neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki ehdotti eilen rajoja kiinni ja täyttä sulkutilaa. Mäkijärvi ei näe, että rajat ovat nyt suurin ongelma. Sen sijaan viesti suomalaisille on tiukka. 

– Rajojen yli ei tällä hetkellä ole hirveän paljon liikennettä. En usko, että sieltä tulee suuria määriä koronatartuntoja. Kyllä tämä tauti liikkuu nyt Suomen sisällä. Kohtaamiset täytyy laittaa minimiin. Nyt olisi viimeinen hetki ottaa rajoitukset tosissaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja