Husin johtaja koronainfossa: Suurin osa tehohoitopotilaista ja kuolleista miehiä – tyypillisimmät oireet julki, ripulia joka viidennellä

Suomessa on todettu 166 uutta koronatartuntaa – HUS kertoo tämän hetkisestä koronatilanteesta 10:56
Husin johtaja kertoi tämänhetkisestä koronatilanteesta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus aloitti viikoittaiset koronavirusinfot. Tänään järjestetyissä ensimmäisessä infossa kävi ilmi, että korona on Husin alueella paljon vaarallisempi miehille kuin naisille.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi aluksi tilastotietoa koronaviruksesta. Sairaalahoitoon on Husin alueella otettu yhteensä 486 koronapotilasta ja heistä 115 on hoidettu tehohoidossa. Lähes 380 koronaviruspotilasta on jo kotiutunut tai siirtynyt jatkohoitoon.

Tuomisen mukaan ensimmäinen koronavirustesti Huslabissa tehtiin jo 23. tammikuuta, kun ensimmäinen kiinalainen koronapotilas oli löytynyt Lapista. Tämän jälkeen testien määrä on noussut huimasti ja Huslabissa on analysoitu yhteensä 35 468 näytettä.

Miehiä enemmän osastohoidossa, teholla ja menehtyneissä

Husin infotilaisuudessa ilmeni, että sairaalahoidossa olleista potilaista 53 prosenttia on ollut miehiä ja 47 prosenttia naisia. Tehohoidossa olleiden potilaiden osalta vastaavat luvut ovat 65 ja 35 prosenttia.

–Tehohoitoon on joutunut suuremmalla todennäköisyydellä mies kuin nainen. Kaksi kolmasosaa tehohoitopotilaista on ollut miehiä, Tuominen sanoi.

Potilaiden keski-ikä on 60 vuotta ja neljännes on yli 70-vuotiaita. Tehohoidossa olleiden ikäjakauma ei eroa vuodeosastohoidossa olleista.

Husin sairaaloissa on kuollut 27 potilasta koronaviruksen vuoksi. Heistä viisi oli alle 70-vuotiaita ja 21 miehiä. Suurimmalla osalla alle 70-vuotiaista kuolleista ei ollut perussairauksia ja he kaikki olivat miehiä.

–Meidän potilaista tämä tauti on ollut selvästi raskaampi miehille, Tuominen summasi.

Kuume ja yskä tyypillisimmät oireet

Tuominen kertoi myös, minkälaisia oireita Husiin hakeutuneilla on ollut.

–Kuume on sangen tyypillinen. Melkein yhdeksällä kymmenestä on ollut kuumetta, seitsemällä kymmenestä yskää. Aika tyypilliset hengitystieinfektion oireet. Nyt mekin tiedämme, että joka viides on myöskin sairastanut ripulia. Oireet menevät päällekkäin eli kaikkia näitä voi löytyä.

Husin tilastoista käy lisäksi ilmi, että kuumeen ja yskän jälkeen yleisin oire oli hengenahdistus, jota esiintyi 61 prosentilla hoitoon hakeutuneista. Muina oireina esiintyi lihassärkyä, tukkoista nenää, ripulia, päänsärkyä, pahoinvointia ja kurkkukipua. Hajuaisti on raportoitu kadonneeksi viidellä prosentilla.

Lue myös:

    Uusimmat