HUS vastaa hoitajien koronahuoliin epidemian keskellä: "Yhdessä selviämme tästä haasteesta"

5:50
Suomen koronaepidemia on nyt uuden vaiheen kynnyksellä tehohoitoa vaativien potilaiden lisääntyessä. Näin HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kommentoi asiaa videolla.

MTV Uutiset on kertonut viime päivinä koronapotilaiden kanssa toimivien hoitajien huolista nykyisen kriisin keskellä. Suurta huolta on herättänyt kymmenet vahvistetut koronatartunnat HUSin henkilökunnan joukossa ja tartuntamääriin vaikuttaneet olosuhteet. Kysyimme HUSilta vastauksia hoitajia askarruttaviin kysymyksiin.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vastasi kysymyksiin valaen uskoa omiensa kykyyn hoitaa vaikea tilanne.

Miksi HUSin työntekijät ovat saaneet tulla töihin suoraan ulkomaanmatkojen jälkeen, vaikka hallitus ohjeistaa 14 päivän karanteeniin? Onko ohjeistus vielä voimassa?

Jotta potilaiden hoito ei vaarannu ja toiminnot pystytään turvaamaan, HUSissa päädyttiin siihen, että koronaviruksen vuoksi tehtyä kategorista etätyöpäätöstä on syytä lieventää siten, että yksittäistapauksissa on pystyttävä käyttämään harkintaa. Kotiin jääminen matkan jälkeen etätyöhön on edelleen mahdollista ja edellytys valtaosalle HUSin henkilökunnasta ja lähtökohtainen käytäntö.

Tässä HUSin tiedotteessa on avattu asiaa lisää.

Milloin HUSin toimipisteet saavat apua huoltovarmuuskeskuksesta tulevista tarpeista?

Tarkka aikataulu selviää lähiaikoina. Pärjäämme siihen saakka. Asiaa on avattu tässä tiedotteessa.  

Ambulanssit joudutaan desifioimaan aina koronaepäiltyjen kuljettamisen jälkeen. Kuinka paljon se syö ambulanssikapasiteettia HUSin alueella?

Ensihoitoyksiköiden puhdistukseen menee noin 30-60 minuuttia per ajoneuvo riippuen miten laaja puhdistus tarvitaan. Korona-epäilyjen määrä vaikuttaa siihen kuinka paljon se syö kapasiteettia. Määrä kuitenkin vaihtelee, eli tarkkaa lukua ei voi antaa. Tähän käytettävä työpanos on kuitenkin huomioitava ja tästä syystä asian ohjeistamiseen ja logistiikkaan on panostettu. Toistaiseksi ensihoitopalvelu on kyennyt huomioimaan puhdistukseen käytettävän ajan ja suorituskyky on hyvällä tasolla.

Minkälaisia terveisiä haluat lähettää hoitajille?

Haluan kiittää henkilökuntaamme hienosta toiminnasta epidemiaan valmistautumisessa. Uskon, että yhdessä selviämme tästä haasteesta. HUSissa on osaava henkilökunta, josta voi olla ylpeä.

Ovatko he turvassa koronalta?

Tärkeää on, että henkilökunta käyttää oikeita suojavarusteita oikeissa paikoissa. Tällä tavoin pystymme suojelemaan heitä tartunnoilta työssä. 

Onko tässä mahdollisuus, että HUSin sisällä tilanne räjähtää käsiin?

Suunnitelmamme ovat kattavat ja valmistautumista tehdään monella rintamalla. Olen täysin luottavainen, että selviämme yhdessä tästä haastavasta tilanteesta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja