HUS varautuu jo koronaepidemian toiseen aaltoon – parkkihalliin sijoitettu varasairaala käyttöön, jos potilasmäärä kasvaa äkisti

HUS varautuu jo koronaepidemian toiseen aaltoon 1:52
Katso video: Näin HUS varautuu toiseen koronavirusaaltoon.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) varaudutaan jo koronaepidemian toiseen aaltoon, jota odotetaan loppukesällä tai alkusyksystä. Henkilöstön koulutusta ja palkkaamista jatketaan ja suojavarusteita hankintaan varastoon. Jos potilasmäärä äkisti kasvaa, pysäköintitiloihin perustettu varasairaala otetaan käyttöön. 

Toistaiseksi Meilahden sairaalan parkkihalliin suunniteltua varasairaalaa ei ole tarvittu koronapotilaiden hoidossa. Kenttäsairaala voidaan kuitenkin ottaa käyttöön, jos koronapotilaiden määrä kasvaisi nopeasti.

– Onhan se kiva, että se on siellä ja valmiiksi suunniteltu ja putkivedot tehty, niin se on tarvittaessa otettavissa käyttöön, mutta en usko, että sitä tarvitaan, arvioi HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi

Tehohoitopaikkojen uskotaan riittävän

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tekemän ennusteen mukaan tehohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä ei kasva seuraavan kuukauden aikana.

Ennusteen mukaan kuukauden päästä tehohoitoa tarvitsevia potilaita olisi 20. Jos pahin vaihtoehto toteutuisi, potilaita olisi reilut 60, mutta siinäkin tapauksessa tehohoitopaikat riittäisivät.

– Meillä on mahdollisuus nostaa sekä tehohoito- että vuodeosastokapasiteettia moninkertaiseksi nykyisestä. Tällä hetkellä tehohoidossa on vain 20 koronapotilasta, mutta olemme varautuneet jopa 160:een, laskee Mäkijärvi.

Suojavarusteita on nyt riittävästi

Suojavarustepula on helpottanut. Nyt maskeja ja muita suojavarusteita on riittävästi ja niitä hankitaan koko ajan lisää.

– Tällä hetkellä ei ole pulaa eikä edes niukkuutta. Nyt suojavarusteita kuluukin vähän kun potilaita on vähemmän. Varastot täyttyvät ja se on hyvä asia. Niitä ehkä vielä tarvitaan, ennakoi Mäkijärvi.

Henkilöstön koulutusta koronapotilaiden hoitoon jatketaan ja lisää henkilökuntaa palkataan. Kesälomat aiotaan kuitenkin pitää.

– Lähdemme siitä, että kolmen viikon loma, yhtäjaksoinen, pyritään järjestämään kaikille ja loput lomat myöhemmin. Tämä näyttää nyt mahdolliselta, sanoo Mäkijärvi.

Potilasjonoja aletaan purkaa syksyllä

Koronaepidemian aikana maalis-huhtikuussa sekä päivystyksessä että kiireettömässä hoidossa potilasmäärä on laskenut 30-40 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Pitkittyneitä hoitojonoja aletaan purkaa syksyllä. Urakkaa riittää pitkälle ensi vuoteen.

– Kyllä siihen kauan menee, pitkälle ensi vuoteen. Vaikea arvioida, mutta useita kuukausia, pohtii Mäkijärvi. 

Lue myös:

    Uusimmat