Helsinki varautuu koronapotilaiden määrän kasvuun: Jatkuva hoitajahaku päällä, uusi jopa 300-paikkainen koronasairaala valmiina – "Tilanne on nyt todella, todella vakava"

Osa Suomen sairaalapaikoista on alkanut täyttyä – kuvat näyttävät, missä koronapotilaita on eniten 2:28
Katso video: Osa Suomen sairaalapaikoista on alkanut täyttyä – kuvat näyttävät, missä koronapotilaita on eniten.

Helsinki varautuu koronaviruspotilaiden määrän kasvuun ja valmistautuu avaamaan koronapotilaita varten varasairaalan Herttoniemen sairaalaan.

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo MTV Uutisille, että varasairaalaan on suunnitteilla 70–300 paikkaa. Enimmillään sairaalaan mahtuisi 400 potilasta.

Kaupunki on aloittanut hoitajien rekrytoinnin, jonka ensimmäinen osa päättyy 16. joulukuuta. Alkuvaiheessa hoitajia on tarkoitus saada noin 50.

– Yritämme saada varasairaalaan samanlaisen hoitajamitoituksen kuin tavallisillakin osastoilla, eli 0,8 / sairaansija eli kymmenistä hoitajista puhutaan.

Varasairaalan käyttöönoton aikataulu ja tarve riippuvat siitä, miten koronatilanne kehittyy Helsingissä.

– Se taas riippuu siitä, miten helsinkiläiset jaksavat koronaohjeita noudattaa.

Tähän saakka koronapotilaiden hoito on keskitetty Laakson sairaalaan, jonka hoitopaikoissa on vielä Pikkaraisen mukaan tilaa.

– Tällä hetkellä olemassa olevilla osastoilla on paikkoja tyhjinä, ja meillä on valmius avata seuraava koronakohorttiosasto käyttöön, eli vielä ei olla siinä vaiheessa, että Laakson sairaalan osastopaikat loppuisivat.

Pikkarainen ei uskalla arvioida, milloin varasairaalalle mahdollisesti tulee tarvetta. Mahdollista on myös se, ettei sitä tarvita ollenkaan.

Koronaepidemian tartuttavuuslukua seurataan Pikkaraisen mukaan päivittäin. Nyt näyttäisi siltä, että jyrkin nousu olisi taittumassa.

– Jos oikein hyvin käy, Herttoniemen varasairaalaa ei tarvitse ottaa käyttöön. Silloin rekrytoitaville hoitajille tarjotaan muita sijaisuuksia muissa Helsingin sairaaloissa.

Pikkarainen näkee tilanteen kuitenkin huolestuttavana.

– Olemme siinä tilanteessa, että voimme päästä voittajana koronan toisen aallon yli tai sitten joutua todella hankalaan tilanteeseen, jossa sekä potilasmäärät ja kuolleisuus kasvavat.

– Voimme joutua Keski-Euroopan suurien kaupunkien tilanteeseen. Sen takia tilanne on nyt todella, todella vakava, koska suunta on nyt valittava.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat