HUS:n toimitusjohtaja vaatii riskiryhmäläisten rokottamista nopeammin pahimmilla tautialueilla – toukokuussa koronatilanne saattaa jo helpottaa

9:46
Katso Juha Tuomisen haastattelu kokonaisuudessaan videolta!

HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen vaatii riskiryhmäläisten rokottamista nopeammin pahimmilla tautialueilla, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tuominen vieraili MTV:n Uutisextrassa.

Suomessa on kiistelty liikkumisrajoituksista ja niiden toimivuudesta koko viikko. HUS:n toimitusjohtajan viesti on kuitenkin selvä. Pääkaupunkiseudulla liikkumisrajoitukset sekä muut sulkutoimet ovat tarpeen.

Koronatartuntoja on edelleen ennätysmäärä ja samaan aikaan HUS:n alueella koronapotilaiden tehohoidon tarve kasvaa.

Tuomisen luvut ovat herättäviä: yksi tehohoitopotilas tarvitsee vuorokaudessa viisi hoitajaa lisää ja se on muualta pois. Käytännössä nämä hoitajat siirretään pois leikkaussaleista.

– Tilanne on se, että kymmenen koronapotilasta teholla vie käytännössä 15 leikkaussalin resurssit kahdeksi viikoksi. Sen verran pitää sulkea, jos tilanne menee siihen, että henkilökunta loppuu, Tuominen arvioi.

Kiistaa rokotuksista 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n perjantaisen linjauksen mukaan koronarokotusten kohdentaminen alueellisesti ei hillitsisi epidemian etenemistä merkittävästi.

Hallitus vääntää asiaan ratkaisua, kunhan nykyisen asetuksen mukaiset rokotusryhmät on hoidettu.

Tuominen vaatii rokotusten kohdentamista Uudellemaalle ja muille pahimmin koronasta kärsiville alueille.

– Meillä on täällä Uudellamaalla, niin kuin myös muualla Suomessa alueita, joissa on pysyvästi korkeampi taudin edustus. Koronaa on enemmän ja niillä alueilla asuvat riskiryhmäläiset pitää saada aikaisemmin rokotettua, koska muuten tulee ihmishenkien menetyksiä.

– Tällaisten alueiden pitäisi saada rokotteet riskiryhmille jo muita ennen. Se olisi oikeudenmukaista, Tuominen sanoo Uutisextran haastattelussa.

Rokotuksia voitaisiin kohdentaa tautiperusteisesti, tiettyihin ammattiryhmiin tai esimeriksi maahanmuuttaja-alueille, joissa tartuntoja on enemmän. Tuominen luottaisi poliittisesti herkässä asiassa asiantuntijoiden näkemykseen

– Nyt ei pidä lähteä lillukanvarsiin, vaan pitää ajatella isosti. Alueet, joilla on enemmän tautia ja on enemmän rokotteita, siellä on varmasti myös osaava terveysjohto, jotka pystyy kohdentamaan rokotteet oikein ja oikeudenmukaisemmin.

Tuominen uskoo, että jo toukokuussa koronatilanne voi helpottaa, jos sulkutoimet, kausivaihtelu sekä rokotukset alkavat purra.

HUS:n toimitusjohtajan Juha Tuomisen koko haastattelu MTV:n Uutisextrassa lauantaina kello 19.10. 


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja