Hurrikaani Dorian lähestyy Yhdysvaltoja – vertailu Suomen myrskytuuliin paljastaa, mikä hirviö floridalaisia odottaa

1:20
Tällaista tuhoa Dorian aiheutti matkalla Flordiaan, johon se iskeytyy sunnuntaina vieläkin voimakkaampana.

Floridan osavaltiossa varaudutaan pahimpaan, kun Dorian-myrsky lähestyy Yhdysvaltojen itärannikkoa. Floridan lisäksi myös Georgian osavaltiossa on julistettu hätätila.

Dorian on voimistunut matkallaan kohti Yhdysvaltoja. Joidenkin meteorologien arvioiden mukaan hurrikaani saattaa yltyä kategoriaan 5 ennen iskeytymistään Floridan osavaltioon sunnuntaina.

Saffirin-Simpsonin asteikolla kategorian 5 hurrikaani on kaikkein voimakkain. Se tarkoittaa yli 70 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta.

Valtavaa tuhoa vuonna 2005 aiheuttanut hurrikaani Katrina oli kategorian 5 hurrikaani. Tuolloin tuulen nopeus ylitti hurjimmillaan 77 metriä sekunnissa.

Dorianin odotetaan olevan vähintään kategoriassa 4 saapuessaan Floridaan sunnuntai-iltana. Tällöinkin tuulen nopeus olisi 59–69 metriä sekunnissa.

Vertailun vuoksi Suomen oloissa hirmumyrsky tarkoittaa tuulen nopeutta, joka on vähintään 33 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen mukaan Suomen meriasemilla ei ole kertaakaan vuodesta 1994 alkaen mitattu hirmumyrskylukemia, ja niiden keskimääräiseksi esiintyvyydeksi ilmoitetaan kerran 75 vuodessa.

Vesi loppuu kaupoista

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on kehottanut ihmisiä varastoimaan vettä, lääkkeitä ja muita tarpeita seitsemäksi päiväksi.

– Aika toimia on nyt. Älkää odottako siihen saakka, kunnes on liian myöhäistä. Jos ette valmistaudu, ja hurrikaanin tuhot vaikuttavat teihin, siitä voi olla vaikea toipua, DeSantis muistutti torstaina.

Ihmiset ovat ottaneet kuvernöörin puheet tosissaan. Osavaltion kaupat kipuilevat loppuneen pulloveden kanssa. Lisäksi huoltoasemilla polttoainetta hamstraavia ihmisiä riittää jonoiksi asti.

"Yksi suurimmista"

Lähestyvä hurrikaani ei ole jäänyt huomiotta myöskään presidentti Donald Trumpilta. Trump perui matkansa Puolaan, jossa hänen oli tarkoitus osallistua toisen maailmansodan alkamisen 80-vuotisjuhlallisuuksiin.

– Hurrikaanin kulkureitillä olevien ihmisten turvallisuus on nyt tärkeimmällä sijalla, presidentti sanoi.

Aiemmin presidentti Trump ilmaisi huolensa Twitterissä pyytämällä ihmisiä noudattamaan viranomaisten ohjeita hurrikaaniin valmistautumisessa.

– Se tulee olemaan todella suuri hurrikaani, ehkä yksi suurimmista, Trump lisäsi.

Trumpin kiinteistöt vaarassa

Myös Trumpilla itsellään on menetettävää hurrikaanin iskeytyessä Floridaan. Presidentti omistaa osavaltiossa kiinteistöjä, kuten kuuluisan Mar-a-Lagon lomakeskuksen ja golfklubin.

Miami Herald -lehden mukaan Trumpin omistamat kiinteistöt voivat olla vaarassa Dorian-hurrikaanin edetessä osavaltiossa.

Trump on isännöinyt useita suuria valtiojohtajia Floridan-resorteissaan. Viimeksi Palm Beachilla sijaitsevassa Mar-a-Lagon kartanossa vieraili Kiinan presidentti Xi Jinping.

Tällä viikolla Trump väläytti, että ensi vuoden G7-maiden huippukokous voitaisiin järjestään hänen omistamallaan golfklubilla Doralissa. Presidenttiä on kritisoitu valtiovierailuiden järjestämisestä omistamissaan kiinteistöissä.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Reuters, New York Post, CNN, Miami Herald

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja