Hurja video: Vain liikennemerkit pilkottavat veden valtaamalla tiellä Suomen ja Ruotsin rajalla – tulva noussut kolme metriä, huippu edessä tällä viikolla

3:41
Katso myös video: Viiden jälkeen- ohjelmassa nähtiin aiemmin tiistai-aamuna kuvattua materiaalia Kaaressuvannon tulva-alueelta.

Vaikka Kittilässä ja Rovaniemellä vahinkorajalta onkin säästytty, niin Tornionjoen vesistön tulvatilanne on vielä auki.

Kaaressuvannossa Enontekiöllä tulvavesi on noussut kolme metriä talvikorkeudesta aina ajoteille saakka.  Tiistai-aamuna kuvatulla videolla näkee, kuinka enää liikennekyltit erottuivat tien pinnasta.  

Alueella sijaitsee pohjoisin Suomen ja Ruotsin välinen rajanylitysasema, ja tällä hetkellä tie Ruotsiin on käytännössä suljettu. Rajanylitystä suunnitteleville tämä merkitsee noin 200 kilometrin ylimääräistä lenkkiä.

Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen arvioi, että Kaaressuvannossa tulvan huipun pitäisi olla jo saavutettu. 

– Muonion seudulla huippu saavutetaan ehkä jo keskiviikkona, Pellossa parin päivän päästä ja Torniossa viimeistään ensi viikonloppuna, Vehviläinen sanoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. 

– Nousu on aika kohtuullista, vedenpinta nousee enää joitain kymmeniä senttejä näissä kohteissa.

Lämpötilan vaihtelut hidastaneet vedenpinnan nousua

Ennätyksellisistä lukemista ei Vehviläisen mukaan voida puhua. Ainakin Muoniossa vedenpinta on hänen mukaansa puolen metrin päässä nykyisestä ennätyksestä. 

– Iso tulva tämä joka tapauksessa on. Jos verrataan viime vuoteen, niin ollaan ehkä metrin korkeammalla kuin silloin, hän sanoo. 

Vehviläisen mukaan toukokuun lopussa ollut kylmä jakso on hidastanut tulvavesien nousua. Sää ratkaisee tulvien kohdalla paljon. 

– Sopivat kylmät ja lämpimät jaksot vuorotellen pienentävät tulvaa, niin kuin nyt. Sade on tietysti toinen tekijä. Esimerkiksi Ruotsissa satoi viime viikonloppuna, mikä on nostanut tulvaennusteita, Vehviläinen kuvaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja