Lapin tulvahuippu todennäköisesti ohi – tilanne voi vielä muuttua nopeasti

4:32
MTV Uutiset Live otti selvää Lapin tulvien aiheuttamista vahingoista ja toteutuneista ennusteista.

Lapin tulvat ovat hellittäneet ainakin hetkeksi.  Tilanne voi kuitenkin muuttua, sillä Lapissa on satanut sunnutai-illan aikana jo 20 millimetriä vettä ja sateen odotetaan jatkuvan läpi yön.

Tulvien aiheuttamat vahingot näyttävät jäävän kuitenkin odotettua pienemmiksi.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologian dosentti Bertel Vehviläinen kertoo, että Torniosta on tulossa Ivalon suuntaan kova saderintama.

– Siellä on aika kova sade. Sellainen 25 millimetriä on ilmeisesti tulossa nyt Torniosta koilliseen Ivalon suuntaan tällainen saderintama, joka osuu Kittiläänkin aika hyvin, Vehviläinen kertoo MTV Uutiset Livelle.–    Vehviläinen kertoo kuitenkin, että tämän hetkinen tilanne on aika rauhallinen, vaikka teitäkin on paikoin poikki.

– Pienenä yllätyksenä on tuo Karesuvannon Ruotsiin menevä tie, joka on jo aikalailla, jos ei vielä täysin poikki, niin vesi huuhtelee jo aivan tien reunaa, Vehviläinen ihmettelee.

Kittilässä vesi laskee Vehviläisen mukaan, mutta sen yläpuolella tosin  Köngkäässä vesi on ollut vhieman nousussa, joka toivon mukaan jää vähäiseksi.

– Kemijärven tulovirtauma on laskemassa ja vesisade ei kaiketi aivan osu sinne, niin toivomme veden laskevan. Rovaniemellä tilanne on se, että vesi on laskemassa, joka tosin voi hidastua sateiden takia.

Kaiken kaikkiaan vesimäärät ovat Vehviläisen mukaan ennusteiden mukaisia, lukuun ottamatta Karesuvannon tieosuutta.

– Tässähän ei vielä ole ihan loppua nähty. Tänään voi vielä tilanne muuttua. Mutta lopputulva näyttää olevan helpompi, kuin mitä ennustettiin.

Tulvat ovat aiheuttaneet Vehviläisen mukaan eniten vahinkoa Rovaniemellä.

– Ehkä Rovaniemellä on ne kaikkein suurimmat vahingot. Joitakin taloja siellä on kastunut. Mutta kyllä ne vahingot yllättävän pieniksi jäi, siihen nähden mitä odotettiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja