Huonon muistin syynä voi olla alkoholi, tunnistatko itsesi?

Huononeva muisti on yksi alkoholin suurkulutuksen vaikutuksia. Miehillä yli 21 annosta viikossa ja naisilla 14 annosta viikossa voi aiheuttaa dementian.

Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa kertaunohduksia, mutta myös rakenteellisia muutoksia aivoissa, sillä humala tuhoaa aivosolujasi. Päihdelinkki.fin mukaan jopa puolella suurkuluttajista on muistiongelmia.

Runsaan juomisen lisäksi alkoholi lisää myös muita huonoja elämäntapoja, kuten huonon ruokavalion. Myös tämä vaikuttaa aivojen toimintaan. Jos koet muistisi huonontuneen tai esimerkiksi huomaat, että et muista mitä söit eilen lounaaksi, voi olla aika suunnata lääkärin juttusille.

Miten alkoholi vaikuttaa muistiin?

– Voit epäillä alkoholia muistisi huononemisesta, mikäli olet käyttänyt sitä pitkään runsaasti. Runsas alkoholinkäyttö, eli miehillä yli 21 annosta ja naisilla 14 annosta viikossa, voi aiheuttaa dementian

– Jos sinun on vaikea painaa mieleen asioita, tai et muista esimerkiksi mitä katselit televisiosta eilen, on sinun hyvä mennä lääkärin juttusille. Alkoholi estää uusien neuroneiden ja niiden välisten yhteyksien syntymisen, mikä johtaa alkuvaiheessa muisti- ja oppimisongelmiin ja myöhemmin jopa aivojen surkastumiseen

– Myös persoonallisuusmuutokset voivat kieliä alkoholin vaikutuksista.

– Alkoholi vaikuttaa muistiin myös pieninä annoksina, mutta käytön lopettaminen voi parantaa aivojen suorityskykyä.

Lähteet: Muistiliitto.fi

Heidi Härmä ja Sirpa Gränö: Työikäisen muisti ja muistisairaudet

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja