Huonoja uutisia kipupotilaille: Tutkimus tyrmää magneetti- ja kuparihoidot

Kupari- tai magneettirannekkeiden markkinoidaan auttavan kivuista kärsiviä reumapotilaita. Tuore tutkimus kuitenkin vakuuttaa, että tuotteilla ei ole todellisia terveyshyötyjä.


Kuparisia tai magneettisia rannekkeita markkinoidaan kivun hoitoon muun muassa nivelreumasta kärsiville. Science Daily uutisoiman tutkimuksen mukaan rannekkeista ei kuitenkaan koidu todellisia terveyshyötyjä.


Yorkin yliopiston tutkimuksessa 70 oireilevaa nivelreumapotilasta käytti neljää erilaista ranneketta viiden kuukauden ajan, ja raportoi kivuistaan, toimintakyvystään ja käyttämistään lääkkeistä tuolta ajalta. Lisäksi osanottajilta otettiin verinäytteitä, joilla seurattiin mahdollisia muutoksia tulehdusarvoissa.


Magneettiset tai kuparista valmistetut rannekkeet eivät kuitenkaan tuottaneet muutoksia potilaiden voinnissa sen enempää kuin vertailussa mukana olleet plasebo-rannekkeet, jotka eivät olleet magneettisia tai sisältäneet kuparia.


Tutkimusta johtanut tohtori Stewart Richmond toteaa tulosten olevan pettymys, sillä rannekkeet ovat yksinkertaista itsehoitoa ja turvallisia käyttää. Hänen mukaansa nivelkivuista kärsivien kannattaa kuitenkin jättää rannekkeet kaupan hyllylle, tai käyttää rahansa mieluummin vaikkapa kalaöljyvalmisteisiin, jotka on todennettu vaihtoehtoisina hoitokeinoina paljon tehokkaammiksi.


– On tärkeää varoittaa nivelreumaa epäileviä kääntymään ajoissa lääkärin puoleen ja hankkimaan lääkkeellistä hoitoa sen sijaan, että he luottaisivat tällaisiin tuotteisiin. Kontrolloimattomasta tulehduksesta voi muutoin seurata pitkäaikaisia nivelongelmia, Richmond varoittelee.


Richmond epäilee, että rannekkeen käyttäjien toisinaan raportoimien hyötyjen taustalla on kaksi tekijää. Ensimmäinen on plasebovaikutus, joka syntyy käyttäjän omasta uskosta rannekkeen tehoon. Toinen syy piilee Richmondin mukaan siinä, että rannekkeen käyttö aloitetaan usein oireiden ollessa päällä: on vain luonnollista, että kivut lieventyvät ajan kuluessa, eikä rannekkeen käytöllä ole siihen vaikutusta. Kipu voi nimittäin nivelreuman tapaisten sairausten kohdalla vaihdella ajan mittaan paljonkin, ja lisäksi mieli vaikuttaa vahvasti siihen, miten ihminen kokee kivun.


Magneettihoitoja käytetään maailmalla paljon kroonisten kipujen hoidossa, ja alan liikevaihdon arvioidaan ylittävän yli miljardi dollaria vuodessa. Kuparirannekkeet puolestaan ovat olleet suosittuja apuja reuman hoidossa jo 1970-luvulta lähtien.

Lähde Sciencedaily.com

Katso Studio55.fi-ohjelma nivelrikon oireista ja hoidosta:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja