Huonoimmat rakenneratkaisut 1960-luvun taloissa – valesokkeleita ja tiiviitä ulkoseiniä

Juttusarjassa tutustumme eri vuosikymmenten huonoihin rakenneratkaisuihin. Tässä jutussa keskitymme 1960-luvulla rakennettuihin pientaloihin.

1960-luvulla pientaloista rakennettiin yleensä yksikerroksisia ja loivakattoisia. Valesokkelit olivat yleisiä. Valesokkeli näyttää ulkoapäin normaalilta sokkelilta joka on talon rungon alla. Sisäpuolella valesokkelia puurunko kuitenkin alkaa heti maapinnasta tai jopa maan alta.

Rakennusmestari Marit Laurinkoski Matti Eklund Oy:stä kertoo, että pahimmat ratkaisut 60-luvun taloissa, jotka nyt ovat osoittautuneet riskirekanteiksi, ovat juuri valesokkelirakenteet.

– Valesokkelirakenne on aikanaan RT-ohjekortin tyyppirakenneratkaisun mukainen rakenne. Tänä päivänä on todettu, että valesokkeliratkaisussa seinien alaohjauspuissa on tavanomaisesti mikrobivaurioita, jotka saattavat aiheuttaa terveyshaittaa.

Valesokkelirakenteessa ulkoseinien alaohjauspuu on sijoitettu lähelle ulkopuolella olevaa maan pintaa ja rakennuksen alla olevaa maatäyttöä. Maassa oleva kosteus pitää rakennetta märkänä ja vaurioittaa puurakenteita vähitellen. 

Liian tiiviitä ulkoseiniä

1960-, 70- ja 80-luvun taloissa tyypillinen vauriorakenne on myös tiili-villa-tiili seinärakenne, joka on toteutettu ilman tuuletusväliä.

– Näissä seinissä on hyvin tavanomaisesti vaurioita eristetilassa seinän alaosissa.

Laurinkoski tarkentaa, että aina ei voida puhua virheistä rakentamisessa.

– Yleensä ei ole kyseessä virheestä vaan siitä, että sen aikakauden rakenneratkaisut ovat riskialttiita vaurioille ja tämä on selvinnyt vasta viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, että näin on. Useat rakennetyypit ovat sen ajan ohjeiden mukaisesti suunniteltu ja rakennettu.

Lue myös:

    Uusimmat