Huonoa ajokeliä luvassa: Syysmyrskyt voimistuvat, vettä ja räntää vihmoo – Lappiin jopa kahdeksan senttiä lunta

Ajokeli muuttuu huonoksi Pohjois-Suomessa tiistaina lumi- ja räntäsateen vuoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Lännestä saapuu tiistaina sadealue maan pohjoisosaan, minkä vuoksi huonon ajokelin varoitus on voimassa aamusta alkaen Lapissa, Kainuussa sekä Pohjois-Pohjanmaalla Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kunnissa.

– Lappiin odotetaan neljästä kahdeksaan senttiä lunta, eniten Pohjois-Lapissa, kertoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Päivällä lämpötila nousee sen verran, että Pohjois-Lappia lukuun ottamatta sateita tulee myös räntänä ja vetenä. Päivälämpötila on Pohjois-Suomessa nollan molemmin puolin, maan etelä- ja keskiosissa 6–12 asteen välillä. Lämpimintä on etelässä.

Etelä- ja Keski-Suomessa voi sataa hajanaisesti vettä.

Tuulivaroitus merellä ja länsirannikolla

Lännestä saapuva matalapaine tuo mukanaan sateen lisäksi iltaa kohden voimistuvia tuulia. Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista puuskista maan länsiosissa.

Tuulivaroitus on annettu Pohjanmaan maakuntiin, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle. Kovan tuulen varoitus on voimassa lähes kaikilla merialueilla.

– Kovimpia tuulia odotetaan Perämerelle, jossa tuuli voi yltyä 18 metriin sekunnissa, Siiskonen sanoo.

Maa-alueella puuskat voivat olla kovimmillaan 15 metriä sekunnissa. Ne voivat kaataa puita ja aiheuttaa yksittäisiä sähkökatkoja.

– Ajankohtaan nähden sää ei ole mitenkään poikkeuksellista. Matalapaineet alkavat syksyn mittaan voimistua.

Lue myös:

    Uusimmat