Tänään saadaan sadetta kaikissa olomuodoissaan – osassa maata annettu varoitus huonosta ajokelistä: "Toinen puoli Suomesta on plussalla ja toinen pakkasella"

Sää on tänään laajalti pilvinen ja sateinen. Liikkeellä on sekä vesi-, räntä- että lumisateita, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Matalapaineen keskus on aamulla Selkämeren yllä, ja matalapaineen alue liikkuu päivän mittaan lännestä kohti pohjoista. Yleisemmin sateita tulee iltapäivällä Länsi-Suomesta Lappiin ulottuvalla alueella.

Maan itä- ja eteläosiin on luvassa tihkusadetta. Itä-Suomessa voi tulla myös hajanaisia lumisateita.

– Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueella voi olla jäätäviäkin tihkuja liikkeellä, kertoo meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.

Lämpötilat vaihtelevat laajalti

Lämpötilat ovat enimmäkseen hieman nollan yläpuolella maan etelä- ja keskiosissa. Oulun ja Kajaanin pohjoispuolella on pakkasta.

– Suunnilleen puolivälistä katkeaa Suomi siten, että toinen puoli on plussalla ja toinen pakkasella.

Lapissa voi olla jopa 15 miinusastetta.

Lauha ja sateinen talvi tuonut tulvavaroituksia

Varoitus huonosta ajokelistä on voimassa iltapäivästä tai illasta alkaen Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Suomessa, Kainuussa ja Koillismaalla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lisäksi maan etelä- ja länsiosiin on annettu tulvavaroitus lähipäivien ajalle. Varoituksen mukaan joet tulvivat paikoin alavimmille pelloille. Pelto- ja metsäalueiden tulviminen sekä lievät häiriöt ovat mahdollisia, varoituksessa sanotaan.

Hoppulan mukaan tulvavaroitukset johtuvat lauhasta säästä ja runsaista sateista.

Pakkastalvena sateet tulisivat lumena, mutta koska lämpötila on ollut plussan puolella, niin sateet ovat tulleet vetenä. Se on johtanut siihen, että vesisateet eivät ole enää imeytyneet maaperään.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja