Huono näkö yhteydessä dementiariskiin – tutkijat eivät tiedä, miksi

10:18

Heikentyneen näkökyvyn ja dementiariskin väliltä on löytynyt jälleen uusi yhteys. Vielä on selvittämättä, mikä yhteyden taustalla tarkalleen on.

Video: Likinäköisyys lisääntyy – vaivaako se sinuakin?

Brittitutkijat ovat saaneet lisää viitteitä heikentyneen näkökyvyn ja dementiariskin väliltä. Vastaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta vielä on selvittämättä, mikä yhteyden taustalla tarkalleen on, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Aiemmin on havaittu myös, että Alzheimerin tauti voi näkyä silmässä.

Seuranta kesti 11 vuotta

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 50-vuotiaiden osallistujien yksitoistavuotiseen seurantaan, ja sen mukaan näkökykynsä seurannan alussa heikoksi tai kohtalaisen heikoksi arvioineet sairastuivat dementiaan 2–4 kertaa todennäköisemmin kuin hyvin näkevät. Yhteyttä ei enää näkynyt yli 70-vuotiailla.

Tutkijat eivät vielä tiedä, miksi näön heikkeneminen ennakoi dementiaa, mutta mahdollisesti se kuvastaa elimistön ja terveydentilan laajempaa heikkenemistä. Myös kuulon heikkeneminen ja huonokuuloisuus on yhdistetty muistisairauksien riskiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja