Erikoisen voimakas lämpötilaero halkoo Suomen ensi viikolla – meteorologikin kummissaan: "Alueella, jossa on juuri ollut hellettä, on tulossa ensi viikolla lunta”

Eteläisen ja pohjoisen Suomen välille on kehittymässä kummallisen voimakas lämpötilaero. Ensi viikolla Lappiin on odotettavissa jopa lunta.

Helleraja on tänäänkin ylittynyt suuressa osassa maata. Eilen mitattiin huikeat 32,3 astetta Oulunsalossa.

– 30 astetta tulee tänäänkin ylittymään mitä todennäköisimmin. Mutta sateisilla alueilla ollaan pienemmissä lukemissa – kuurot viilentävät voimakkaasti. Poutaisin alue löytyy tänään varmaan Kaakkois-Suomesta, kertoo Forecan meteorologi Kristian Roine.

Kylmä säärintama saapuu Suomen ylle huomenna lännestä. On mahdollista, että helleraja ylittyy huomennakin vielä paikoin, mutta lämpötilat viilenevät yleisesti.

– Tuon kylmän rintaman myötä saadaan vielä jonkin verran ukkosia, Roine kertoo.

”Lappiin jopa viiden sentin lumikertymiä”

Alkuviikosta sää viilenee jo huomattavasti ja matalapaine liikkuu Lapin yli itään.

–  Maanantai-iltana ja tiistaiyönä voi Keski- ja Pohjois-Lapissa tulla jo ihan silkkaa lunta. Sinne voi tulla jopa viiden sentin lumikertymiä. Tiistaina voi olla jo laajoilla alueilla Lapissa maa valkoisena, Roine kertoo.

Samaan aikaan, kun Lapissa tallustellaan lumessa, on helteitä odotettavissa Etelä-Suomeen.

–  Aika dramaattinen ero siinä on eteläisimmän ja pohjoisimman Suomen välillä, kuvailee Roine.

Kesäkuiset lumisateet eivät Lapissa ole täysin tavattomia.

–  Kummallista on se, että Pohjois-Lapissa on ollut hellettä eilen ja tänään, mutta samalle seudulle on tulossa ensi viikolla lunta. Sellaista tilannetta ei kyllä ihan heti tule tässä mieleen, Roine kummastelee.

Lue myös:

    Uusimmat