Isometsä: Iivo Niskasen kommentit ylireagointia – huippusija jopa todennäköinen

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää Iivo Niskasen tuoreita kommentteja maastohiihdon Tour de Skiltä ylireagointina. Hän painottaa, että Niskasella on edelleen hyvä mahdollisuus huippusijoitukseen.

Niskanen jäi tänään 11:nneksi Tour de Skin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa Italian Toblachissa. Niskanen jäi toisen voittonsa tällä Tourilla ottaneesta Venäjän Sergei Ustjugovista 51,5 sekuntia.

Tourin kokonaistilanteessa Niskanen on myös 11:ntenä, minuutin ja 35 sekuntia kärkimies Ustjugovia perässä. Kolmantena olevaan Norjan Johannes Hösflot Kläboon Niskasella on eroa 58 sekuntia, mutta Tourin tämänhetkinen nelosmies, Norjan Hans Christer Holund on vain 15 sekuntia Niskasta edellä.

– Iivolta ei ole tullut sieltä vielä yhtään hyvää hiihtoa. Tosin nyt siirrytään perinteiselle ja niitä aletaan odottaa, Isometsä kommentoi.

Miehet hiihtävät huomenna keskiviikkona perinteisellä 15 kilometrin takaa-ajon. Touria on jäljellä kaikkiaan neljä kilpailua.

– Iivo on ollut hyvässä kunnossa koko talven. Davos oli siitä hyvä esimerkki: Iivo hiihti vapaalla kärjen kanssa melkein samaa vauhtia. Eikö Iivolta ole vielä isku löytynyt vai meneekö kärki tällä hetkellä vähän kovempaa? Kun sijoitukset ovat yli kymmenen, se kertoo siitä, ettei isku ole ihan vielä löytynyt tälle reissulle.

Nelossija "jopa todennäköinen"

Niskanen sanoi tämän päivän kisan jälkeen Ylen haastattelussa, että Tour on hänen osaltaan varmaan "sillä lailla taputeltu, ettei enää kärkipaikoille päästä". 

– Iivolla on tapana vähän ylireagoida. Odotukset ovat tuon tason urheilijalla aina korkealla. Sitten kun ei tule onnistumista, reaktio on voimakas. Tämä ei ole ensimmäinen kerta Iivolta, kun reaktio menee yli. Kyllä minä sen ymmärrän, Isometsä sanoo.

Isometsä arvioi itsekin, että kolmen kärki on Niskaselta käytännössä karannut: suomalaisen yltäminen sinne vaatisi Ustjugovilta, Aleksandr Bolshunovilta tai Kläbolta totaalista epäonnistumista tai välinerikkoja. Jäljellä on vielä myös yksi sprintti, jossa kärkikolmikko repii todennäköisesti Niskaseen lisää eroa.

Isometsä kuitenkin korostaa, että toivoa Niskasen hyvästä sijoituksesta ei ole menetetty. Neljäs sija on hänen mukaansa otettavissa, "jopa enemmän kuin todennäköinen".

– On hyvin todennäköistä, että Iivo voi olla huomisen kisan jälkeen neljäs jo kokonaiskisassa, jos perinteinen kulkee ihan hyvin.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että se olisi maksimisijoitus, joka on sinällään hyvä. Kärkisijahan se on, ei siitä pääse mihinkään. Toki Iivo on varmaan itse miettinyt kolmen kärkeä ja kunnianhimoisena urheilijana jopa voittoa.

Perttu Hyvärinen ilahduttaa

Toiseksi paras suomalaismies Perttu Hyvärinen on hiihtänyt Tourilla mainiosti. Tiistaina Hyvärinen oli 15:s ja päihitti muun muassa kolme olympiavoittajaa: Norjan Johannes Hösflot Kläbon ja Simen Hegstad Krügerin sekä Sveitsin Dario Colognan.

Touria Hyvärinen jatkaa sijalta 18. Isometsällä on jakaa hänelle vahvoja kehuja.

– Perttu on meidän tämän vuoden kehittyjämme, kun otetaan kautta linjan miehet ja naiset huomioon. Perttu on ottanut isoimman askeleen tänä vuonna eteenpäin.

– Tietysti niitä askeleita on helpompi ottaa niillä sijoilla, joilla Perttu on ollut. Hän on aiemmin ollut noin 30:n paikkeille hiihtäjä ja nyt hän on noin 15:n paikkeille hiihtäjä. Se askel on helpompi ottaa kuin askel 15:stä ykköseksi. 

Hyvärisen kohdalla pöydälle voidaan kuitenkin hiljalleen nostaa puheita noususta kymmenenkin sakkiin.

– Tuleeko se vielä tänä talvena jossakin kisassa vai onko se ensi talven juttuja – niin tai näin – mutta tämä on jo merkittävä askel ylöspäin maailmanlistalla.

– Kun Matti Heikkinen lopetti ja mietittiin, mistä saadaan viestijoukkueeseen paikkaajia, niin tästä se löytyy.

Lue myös:

    Uusimmat