Huoli heräsi: suurin osa nuorista ei liiku tarpeeksi – WHO povailee "hyvin synkkää tulevaisuutta" ruutuja tuijottaville 11-17 -vuotiaille

Neljä viidestä nuoresta ei liiku tarpeeksi, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Sen mukaan erityisesti tyttöjen tulisi kuntoilla enemmän.

Terveysjärjestön mukaan tarvitaan pikaisia toimenpiteitä, jotta teinit saadaan näyttöpäätteiden tuijottelun sijaan kuntoilemaan enemmän.

– Meidän ehdottomasti täytyy tehdä enemmän, tai näiden nuorten tulevaisuus tulee olemaan hyvin synkkä terveyden kannalta, varoittaa Leanne Riley, joka on yksi tutkimuksen tekijöistä.

WHO julkisti nyt ensimmäistä kertaa maailmanlaajuisen alaikäisten liikkumista arvioivan raportin. Raporttiin tutkittiin noin 1,6 miljoonaa 11–17-vuotiasta oppilasta 146 maasta vuosina 2001–2016. Heistä 81 prosenttia ei yltänyt WHO:n suositukseen vähintään tunnin päivittäisestä liikunnasta, kuten kävelystä tai pyöräilystä.

Kunnianhimoisista maailmanlaajuisista tavoitteista huolimatta nuorten liikunnallinen aktiivisuus ei ole kohonnut tutkimuksen 15 vuoden aikana.

– Emme näe minkäänlaista kehitystä, Riley sanoi.

Nuorten liikkumattomuus yleistä kaikissa tutkituissa maissa

Raportti ei sinänsä ota kantaa nuorten liikkumattomuuden syihin, mutta se viittaa "elektroniseen vallankumoukseen", joka vaikuttaa muuttaneen nuorten liikuntatottumuksia ja houkuttaa näitä istumaan enemmän. Tekijät myös huomauttavat, että heikko infrastruktuuri ja turvattomuus vaikeuttavat esimerkiksi kouluun kävelemistä tai pyöräilemistä.

Liikkumattomuus nuorten keskuudessa oli yleistä kaikissa tutkituissa maissa.

– Liikkumattomuutta löytyi oikeastaan kaikkialta, sanoi tutkimuksen tekijöihin kuuluva Regina Guthold.

Guthold huomautti, että monissa maissa 80–90 prosenttia alaikäisistä ei yllä liikuntasuosituksiin.

Tutkimuksen mukaan tilanne on erityisen huolestuttava alaikäisten tyttöjen kohdalla. Maailmanlaajuisesti tytöistä vain 15 prosenttia yltää suositeltuun määrään liikuntaa, kun poikien vastaava luku on 22 prosenttia.

Tytöt olivat poikia aktiivisempia kuntoilijoita ainoastaan neljässä valtiossa: Afganistanissa, Samoalla, Tongalla ja Sambiassa.

Useissa maissa sukupuolten välinen ero näytti liittyvän kulttuuriin, jossa tyttöjä painostetaan jäämään kotiin ja välttämään urheilua. Lisäksi eroon vaikuttaa huoli ulkona liikkumisen turvallisuudesta.

– Meidän täytyy tehdä enemmän, jos haluamme pysäyttää liikalihavuuden tässä ikäluokassa ja lisätä kuntoilua, Guthold painotti.

Lue myös:

    Uusimmat