Huolettaako vanheneminen? Näin vähennät ahdistusta

Ajatus vanhenemisesta voi aiheuttaa huolta ja jopa pelottaa. Perheterapeutti Timo Sampolahden vinkeillä helpotat ahdistavia ajatuksia.

Perheterapeutti Timo Sampolahti kertoo, että vanhenemisen pelko voi pahimmillaan viedä jopa elämäniloa. Etenkin ajatukset siitä, ettei elämä ole mennyt toivotulla tavalla tai siihen ei ole kuulunut asioita, joita siihen olisi toivonut, voivat masentaa.

– Se, että sen suruntäyteisen tunteen yrittää karkottaa joko puuhailemalla tai lääkkeitä syömällä tai ties millä tavalla, niin se ei luultavasti kuitenkaan ole paras mahdollinen tie.

Sen sijaan Sampolahti kehottaa suoraan suremaan asioita, jotka elämässä ovat jääneet toteutumatta tai saamatta. Pelkkien surua tuottavien asioiden realistinen tarkastelu ei kuitenkaan yksinään riitä.

– Yhtä lailla hyvä olisi realistisesti voida katsella sitä, että mitä kaikkea hyvää omaan elämään kaikesta huolimatta on mahtunut.

Omien ajatusten kanssa ei myöskään ole hyvä jäädä yksin. Sampolahti sanookin, että ympäröivistä ihmissuhteista olisi hyvä pitää kiinni ja huolehtia niistä.

– Ihminen ei nyt vain ole rakennettu semmoiseksi, että hän voisi hyvin kovin eristäytyneenä toisista. Ihminen voi paremmin, kun ympärillä on toisia ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat