Huolestuttava ennuste: Työmarkkinat vetävät poikkeuksellisen hyvin vielä ensi vuoden – sitten alkaa uhkaava lasku

Työllisyys Suomessa jatkaa kasvuaan tänä ja ensi vuonna, mutta kasvuvauhti hidastuu, työ- ja elinkeinoministeriö arvioi työmarkkinaennusteessaan.

Suomen työllisyysaste nousee ministeriön mukaan tänä vuonna 72,8 prosenttiin ja ensi vuonna 73,4 prosenttiin.

–  Työmarkkinakehitys oli vuonna 2018 poikkeuksellisen suotuisaa. Nyt käsillä on hiipumisen merkkejä. Työllisyyden kasvun ennustetaan puolittuvan edellisvuoteen verrattuna sekä tänä että ensi vuonna, ministeriö kirjoittaa tiedotteessaan.

Kun ministeriön ennustetta katsoo eteenpäin, käy ilmi, että ensi vuosikymmenen puolella työllisyysasteen kasvu ei pelkästään hidastu, vaan työllisyysaste uhkaa kääntyä laskuun epäedullisen väestörakenteen vuoksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Antti Neimala muistuttaa, että viime vuosien hyvä työllisyyskehitys ei voi loputtomiin jatkua samanlaisena.

–  Missään tapauksessa emme voi tuudittautua sen varaan, että myönteinen kehitys jatkuu ilman toimenpiteitä yhtä vahvana tai edes hieman heikkenevänä. Demografinen (väestöllinen) kehitys johtaa siihen, että työvoimasta poistuu niin paljon väestöä, että meillä on vaarana työllisyysasteen lasku. Sen takia työmarkkinoiden, elinkeinopolitiikan ja sosiaalipolitiikan täytyy pelata hyvin yhteen työllisyysasteen pitämiseksi korkealla ja sen vahvistamiseksi, Neimala sanoi STT:lle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus asetti tavoitteekseen työllisyysasteen nostamisen 72 prosenttiin, minkä se monien yllätykseksi myös saavutti.

–  Se, että nyt päästiin Sipilän hallituksen asettamaan tavoitteeseen, ei ollut mikään itsestäänselvyys. Se vaati useita toimenpiteitä ja vahvaa kansainvälisen talouden vetoa. Nyt kansainvälisen talouden veto näyttää epäselvältä, eikä siihen voi kovin pitkälle luottaa. Toteutettavien toimenpiteiden pitää olla vaikuttavia tässä suhteessa, Neimala painottaa.

Kuuma kysymys Säätytalolla

Käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa keskustellaan parhaillaan keinoista, joilla työllisyysaste saataisiin nousemaan 75 prosenttiin. Sitä on pidetty tärkeänä rajana julkisen talouden kestävyyden kannalta.

Neimalan mukaan työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin olisi kunnianhimoinen, mutta saavutettavissa oleva tavoite, vaikka väestörakenne asettaakin sille haasteensa.

–  Sitä vartenhan meillä on politiikka, että voimme vaikuttaa asioiden kulkuun, Neimala sanoo.

Neimalan mukaan tavoitteen saavuttamiseksi pitää muun muassa pitää huolta osaavan työvoiman saatavuudesta esimerkiksi työvoiman liikkuvuutta parantamalla. Samoin täytyy pitää huolta huippuosaajien työ- ja opiskeluperäisestä maahanmuutosta sekä työmarkkinoiden osallistavuudesta eli siitä, että osatyökykyiset pääsevät nykyistä paremmin töihin.

Lisäksi Neimalan mukaan työelämän käytännön toimivuutta pitää parantaa muun muassa työlainsäädäntöä ja paikallista sopimista kehittämällä. Niin ikään työn vastaanottamisesta täytyy tehdä kannattavaa kannustinloukkuja purkamalla.

Lue myös:

    Uusimmat