Energiateollisuuden Leskelä: Energiainfrastruktuurin lähellä on havaittu epämääräistä liikehdintää

Energia-alan yritysten etujärjestö Energiateollisuus kertoo, että energialaitosten- ja verkkojen lähellä on havaittu parin vuoden aikana epämääräistä liikehdintää kuten dronekuvaamista.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo MTV:n Uutisextrassa alan yritysten tehostaneen varautumista tihutöihin jo viime vuoden energiakriisistä lähtien.

Balticconnector-kaasuputken tärvely on karu osoitus siitä, että syytä varautumiseen on.

– Se on todella vakava asia, kun EU:n, Suomen ja Viron kriittistä infrastruktuuria rikotaan. Tiedämme kuka sen teki, mutta oliko tekoon toimeksiantoa. Asia on vakava.

– Kaasumarkkina toimii kuitenkin talvella ja kaasun pitäisi riittää. Tämä pakottaa ajattelemaan, mitä muuta voi olla edessä, Leskelä pohtii.

Huoltovarmuuskeskus on jo aiemmin pyytänyt energia-alan yrityksiä varautumaan mahdollisiin tihutöihin. Varautuminen aloitettiin jo viime vuoden puolella.

– Yrityksissä käydään läpi esimerkiksi sitä, että suojaukset ovat kunnossa, etteivät asiattomat pääse yritysten suljettuihin tiloihin sekä seurataan sitä, kuvataanko kohteita, Leskelä kertoo.

Asiattomia vieraita havaittu

Varautuminen on ollut tarpeellista, sillä energiainfrastruktuurin lähellä on havaittu asiattomia vierailijoita.

– Viimeisen parin vuoden aikana on havaittu jonkin verran epämääräistä liikehdintää energiainfran lähellä: esimerkiksi dronekuvausta. Niistä on viranomaisille raportoitu. Yhteistyö pelaa viranomaisten kanssa, Leskelä sanoo. 

Kyseessä eivät ilmeisesti ole olleet energiainfran lähelle vahingossa eksyneet lennokit.

– Turvallisuusviranomaiset ovat kehottaneet yhtiöitä tätä seuraamaan. Se kertoo siitä, että tämä on jostain johdettu.

Katso Leskelän Uutisextran haastattelu Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat