Kotitalouksien sähkön hinta voi jopa viisinkertaistua, paljastaa Energiateollisuuden toimitusjohtaja MTV Uutisille

Euroopan energiapolitiikka myllerryksen keskellä 11:30

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan tuleva talvi tulee olemaan kotitalouksille vaikea. Sähkön hinta voi olla jopa viisinkertainen siitä, mihin on totuttu. 

Tulevan talven sähkökauppaa käydään viisi tai jopa kymmen kertaa korkeammilla tukkumarkkinahinnoilla, kuin mihin olemme tottuneet.

Leskelä kertoo sähkökatkoksien olevan mahdollisia ja jopa todennäköisempiä kuin edellisinä vuosina.

– Joka talvi on jännitetty, että jos tulee huippupakkaset, riittääkö oma tuotanto ja sähköntuontiresurssit.

Korkeat kulutukset, pitkät tyynet jaksot, järjestelmäviat tai Olkiluoto 3:n myöhästyminen voivat asettaa Suomen tiukkaan paikkaan.

– Epätodennäköistä, että mentäisiin katkoksiin, mutta siitä on hyvä puhua, että ymmärretään, miten pienellä marginaalilla olemme ja jokaisen omalla kulutuksella on merkitystä.

Tavalliselle kuluttajalle energiahintojen nopea nousu on hankala.

– Tilanteen jatkuessa hintatarjoukset kotitalouksille voivat olla 4–5 kertaisia.

– Jos 50 euron lasku maksaakin 200 euroa kuussa tai talvella vielä enemmän, suurella osalla kotitalouksista ei ole tähän varaa, Leskelä jatkaa.

Energiateollisuus käy läpi muutoksia

Leskelä kertoo energiateollisuuden käyvän läpi isoja muutoksia. Siirtymä kohti ilmastoneutraalia energiajärjestelmää on alkanut ja tarkoituksena on kasvattaa voimakkaasti uusiutuvien energialähteiden määrää.

– Sähkön osuus energiankäytöstä nousee valtavasti. Korvataan fossiilisia polttoaineita ja pyristellään irti ilmastopäästöistä ja tuontiriippuvuudesta.

Sota on Leskelän sanoin laittanut energiavirrat maailmalla uuteen asentoon.

– Suomella on onni, että energiamurrosta on jo viety tasapainoisesti eteenpäin. Jos tämä olisi tapahtunut 10 vuotta sitten, olisimme yhtä pahassa pulassa kuin saksalaiset nyt.

Leskelä kertoo myös monien eurooppalaisten aloitteiden tukevan Itä-Euroopan maiden fossiilisen energian ja hiilen käyttöä.

Tämä pitkittää maiden siirtymistä uuteen energiajärjestelmään. Leskelä toivoo, ettei kuilu itäisen ja kaakkoisen Euroopan välillä kasva liiaksi.

– Se heikentäisi EU-markkinoiden yhtenäisyyttä.

Onko tuulivoima Suomen tulevaisuus?

Leskelä povaa tuulivoimasta Suomen suurinta sähköntuottajaa. Suomessa on hänen mukaansa todella hyvä pohja energiantuotannolle.

– Uskon, että monipuolinen energiajärjestelmä on jatkossakin se paras ja varmin tapa, jolla tuloksia saadaan.

Fuusiotutkimuksen jatkuva eteenpäin vieminen on Leskelän mukaan myös tärkeää.

– Energia-asioissa on tärkeää, että meillä on eri aikajänteiden tutkimusta ja kehitystä. Ja sitä kaikkea pitää tehdä mittavilla panoksilla.

– Puhutaan niin valtavan tärkeistä asioista että, miten saadaan hyvinvointia energian avulla, Leskelä jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat