Huolestunut kansalainen ilmoitti Sallamarille kuolleesta siiliemosta, jonka poikaset olivat hukassa – pelasti pikkuiset pälkähästä Coco-koiran vainun avulla

0:20
Katso kuvat Coco-koirasta sekä pelastetuista poikasista.

Siilinpoikaset pelastuivat Coco-koiran ansiosta.

Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpaseen otti viime viikon perjantaina yhteyttä huolestunut kansalainen, joka oli huomannut Lahdessa autotiellä menehtyneen siiliemon.

– Hän oli tavannut siiliemon edellisenä iltana poikasten kanssa liikenteessä. Ilmoittaja oli huomannut, että poikasia oli ollut noin 5–7 kappaletta. Aamulla hän löysi eläimen tiellä kuolleena, Simpanen kertoo.

Simpanen tiesi kokeneena eläintuntijana heti, mitä tilanne tarkoittaa. Emonsa menettäneet poikaset voivat harhailla metsässä ja ilman emoa ne eivät kauaa selviäisi.

Simpanen päätti lähteä itse etsimään poikasia.

– Ajoitin sen reissun aikalailla iltaan, koska siilit on aktiivisimmillaan illlalla. Laitoin metsäalueelle kissanruokaa kertakäyttölautaselle, koska se houkuttaa niitä esille.

Valitettavasti kissanruoka ei kuitenkaan tuonut esille kuin yhden ainoan siilinpoikasen.

Lenkkipolulla tuli vastaan avulias koiran ulkoiluttaja

Miettiessään metsässä seuraavaa siirtoa, näki Simpanen viereisellä lenkkipolulla paikallisen koiran ulkoiluttajan.

– Kysyin, että asuuko hän lähellä ja pystyisikö hän pitämään silmät auki koiransa kanssa, jos sellaisia poikasia sattuisi lähistöllä näkymään, Simpanen kertoo.

Koiran ulkoiluttaja kertoi, että hänen fieldspanielirotuinen Coco-koiransa pystyisi mahdollisesti hajuaistinsa avulla etsimään poikasia lähimaastosta. Hän tarvitsisi vain vainun.

Simpanen sopi koiranomistajansa kanssa tapaamisen seuraavalle illalle ja he alkoivat hommiin.

– Kaverini oli löytänyt lauantaihin mennessä jo kolme poikasta kissanruoan avulla. Laitettiin sitten niistä yksi siili ulkoiluttajan koiran kuonon eteen ja sanottiin, että etsi siili. Saman tien lähti määränpäähän, Simpanen kertoo.

Simpanen oli vaikuttunut, sillä Coco onnistui löytämään neljä siilinpoikasta alueelta hyvin lyhyessä ajassa.

– Olin aivan ihmeissäni. Kyllä koirat ovat vain fiksuja. Suhtautui siileihin vielä tosi hyvin. Koiralla oli tosi hyvä yhteistyö omistajan kanssa. Katsoi omistajaa ja näytti tassulla, että täällä se siili on.

"Se on aina iso menetys meidän siilikannalle"

Simpanen keräsi siilit koriin ja vei ne turvaan pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen luonnovaraiselle hoitajalle. Kun siilit on tarpeeksi isoja, voidaan suunnitella vapautusta.

Simpanen kertoo, että vastaavanlaiset tilanteet ovat ikävän yleisiä. Kun imettäviä siilejä löytyy kuolleena, ei poikasilla ole juuri mahdollisuuksia selvitä.

– On tosi surullista, kun poikasia ei etsistä. Isoja poikueita katoaa paljon, se on aina iso menetys meidän siilikannalle.

Katso kuvat siilinpoikasesta sekä urheasta Coco-koirasta yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja