Humalainen mies julkaisi Facebookissa videon, kuinka ihmisiä voi "käristää" – oikeus tuomitsi sakkoihin

Oikeus tuomitsi hämeenlinnalaismiehen sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mies oli julkaissut Facebookissa vuonna 2018 kuvaamansa videon otsikolla "how to killa a n***er", jossa hän tupakansytyttimen ja spraypullon avulla sytyttää useamman kerran laajan liekin ja kertoo samalla "this is how to fry a n***er".

Esitutkinnassa mies myönsi tehneensä videon ja laittaneensa sen Facebookin, jossa se oli hänen noin 500 kaverinsa nähtävillä. Mies kertoi olleensa päihtynyt videon tehdessään ja pitäneensä sitä mustana huumorina.

Mies poisti videon jo samana päivänä kavereiden kommenttien vuoksi ja laittoi myös anteeksipyyntöviestin.

– Facebookissa julkaisemalla videolla käytetään solvaavaa kieltä ihmisryhmästä heidän rotunsa ja ihonvärinsä perusteella ja videon viestiä on pidettävä uhkaavana. Video on yleisesti kaikkiin tummaihoisiin kohdistuvaa vihapuhetta. Se on ihmisarvoa loukkaava ja omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa tummaihoisia ihmisiä kohtaan, oikeus toteaa tuomiossaan.

Oikeus otti rangaistuksen mittaamisessa huomioon sen, että mies poisti videon samana päivänä. Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viisikymppisen miehen 40 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen vaatien syytteen hylkäämistä. Hovioikeus ei kuitenkaan myöntänyt jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden tuomion jää voimaan.

Miten rasismia torjutaan Suomessa? 7:53
Katso myös: Näin rasismia torjutaan Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat