Mainos

Hullunrohkeat ideat sinkoilevat Tahkolla – nyt visioidaan tropiikkia ja lunta saman katon alle

2:44

Nilsiän Tahkolla voi tulevaisuudessa lasketella lumella heinäkuussa tai piipahtaa tropiikin lämmössä tammikuussa. Investoinnin arvo on 150 miljoonaa euroa. Rahoitus tosin puuttuu.

– Minulle on sanottu, että jos siitä puuttuisi se nolla lopusta niin tämä ei olisi uskottava hanke. Pitää olla riittävän isoa, sanoo nilsiäläinen ideanikkari Matti Kuosmanen.

Kuosmanen on tunnettu rohkeista, jopa hullunrohkeista ideoistaan. Mies rakensi 22 vuotta sitten perheelleen kodin Nilsiän vesitornin huipulle 32 metrin korkeuteen. Rappusia on yli 160 eikä hissiä ole hankittu vieläkään.

Vuonna 1996 Kuosmanen lähti mukaan hankkeeseen, jossa Tahkolle suunniteltiin Suomen ensimmäistä lentomäkeä. Tuo idea on yhä työn alla ja odottaa sopivaa hetkeä.

Välillä Kuosmanen haki paikkaa jenkkien ja Nasan suunnittelemalle Marsin ympäryslennolle. Matka olisi kestänyt 500 päivää. Vaimo Marja-Liisakin oli todennut, että mikäs siinä, lähdetään.

Jenkkien idea hyytyi teknisiin ongelmiin.

Nyt Kuosmanen keskittyy Tahko 365 -hankkeeseen.

– Tavoitteena on synnyttää 365 vuorokautta pitkä sesonki, ja tarjota matkailijalle yhtä aikaa samassa paikassa sekä tropiikki että kilometrin mittainen luminen laskettelurinne.

Jo paljon aiemmin Savossa suunniteltiin Tahkon korottamista Siilinjärven kaivoksen jätemassoilla. Ne oli tarkoitus rahdata metsien halki Tahkolle kuljettimilla ja hihnoilla.

Tavoitteena oli korottaa Tahkoa niin paljon, että Suomi olisi voinut hakea talviolympialaisia ja vauhtilajit olisi voitu järjestää Tahkolla.

Suomessa suunnitelmille hymyiltiin kohteliaasti, mutta se oli pitkään jopa maakunnallinen vetovoimahanke. Nyt sen aktiivinen kehittäminen on jäissä.

Siinä hankkeessa Kuosmasen Matti ei ollut mukana missään vaiheessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja