Mainos

Kuva: Suomineidon muotoisen lammen ihmeellinen tarina – turisteja odotettiin, sitten tulivat "inkkarit"

Kittilän Lainioon piti nousta 1990-luvun alussa turistien suosima lomakylä. Paikalle kaavailtua hotellia tai lomamökkejä ei koskaan pystytetty, mutta hankkeesta jäi muistoksi ehkä Suomen erikoisin lampi, Neitokainen, joka kuitenkin painui unholaan ”inkkareiden” saavuttua paikkakunnalle.

Rovaniemeläinen Esko Sääskilahti kertoo, mitä vajaat 30 vuotta sitten tapahtui.

Elettiin 1990-luvun alkua, kun matkailuyritys Polartrio haaveili lomakylän perustamisesta Kittilän Lainioon. Yritys aikoi rakentaa liudan mökkejä ja hotellin, jotka houkuttelisivat alueelle saapuvia turisteja ja laskettelijoita.

Lomakylähankkeen vastaavaksi rakennusmestariksi värvättiin Esko Sääskilahti. Kun hanketta valmisteltiin, mies katseli lomakylän piirustuksia. Alueelle oli suunniteltu lampi, jonka rantaan oli tarkoitus pystyttää saunarakennus.

Ensin hän ajatteli, että tekolammen malliksi voisi ottaa jonkin tunnetun suomalaisen järven ääriviivat. Pian hän sai kuitenkin paremman idean: lammesta voisi tehdä Suomineidon muotoisen.

– Ehdotin asiaa päällikölleni ja arkkitehdille, joka ei kuitenkaan ollut kovin innostunut ajatuksesta, Sääskilahti muistelee.

Lampi kaivettiin viikossa

Jossain vaiheessa arkkitehti kuitenkin taipui ja lampea ryhdyttiin rakentamaan. Sääskilahti kertoo, että aluetta siistimään värvättiin paikallisia pitkäaikaistyöttömiä ja lammen ääriviivat hahmoteltiin maaston kepein. Kuoppa kaivettiin kahden kaivinkoneen voimin.

– Kaivurit siellä viikon tonki ja se oli sillä selvä, hän kertoo.

Sääskilahti oli ajatellut, että kuoppa täyttyisi itsestään pohjavedestä. Vedet lampeen saatiin kuitenkin vasta talven jälkeen keväällä lumien sulaessa.

– Sen jälkeen se on ollut aika mukavassa pinnassa. Se on pitänyt muotonsakin yllättävän hyvin.

Ei kuitenkaan mennyt kauaakaan, kun lomakylähanke kariutui.

Sääskilahden mukaan paikalle jääneestä lammesta ei juurikaan uutisoitu, sillä alueelle saapuneet ”inkkarit” veivät tiedotusvälineiden huomion.

Elämäntapaintiaanit saapuivat Kittilään

Sääskilahti viittaa Iriadamant-liikkeeseen, joka perusti Kittilän liepeille ”intiaanileirin” lammen rakentamisen aikoihin.

Liikkeen perustaja on kanadalainen micmac-intiaani Pierre Doris Maltais, jonka johdolla liikkeen jäsenet kiersivät ympäri maailmaa intiaaneiksi pukeutuneena ja intiaanien elämäntapoja mukaillen. Liikkeen jäsenten tarkoituksena oli elää mahdollisimman luonnonmukaisesti.  

"Elämäntapaintiaanit” karkotettiin Suomesta vuonna 1993 korkeimman hallinto-oikeuden antaman päätöksen jälkeen. Syynä oli ryhmän määräaikaisen oleskeluluvan päättyminen.

Intiaanien lähdön jälkeen lomakylän taustalla ollut matkailuyritys Polartrio meni konkurssiin ja Suomen muotoinen lampi painui unholaan. Sääskilahti kertoo, että lampi löydettiin uudestaan vasta vuosien päästä.

"Inkkarit tekivät senkin paremmin"

Tänä päivänä lampi löytyy jopa alueesta laadituista kartoista. Sääskilahti kertoo, että vaikka lammen ympäristöä ei koskaan vihittykään virkistyskäyttöön, paikalla vierailee kävijöitä silloin tällöin.

Etenkin lampea ilmasta käsin kuvaavat lennokkikuskit ovat kiinnostuneet paikasta viime vuosien aikana.

Sääskilahti toivoo, ettei lammen ympärillä tallusteltaisi liikaa. Runsas liikenne saattaa muovata maata lammen ympärillä ja saada Suomineidon rajat leviämään.

Muuten Sääskilahtea ei Neitokainen juurikaan enää kiinnosta. Edellisen kerran hän vieraili paikalla vuosi sitten toimittajan kanssa. Mies toteaa, että jälkikäteen ajateltuna koko tempaus hävettää.

– Se mainosarvo, mikä sillä lammella alun perin oli, jäi käyttämättä. Siitä olisi voinut ottaa kuvia ja myydä niitä. Sen myötä paikkaa olisi voinut saada tunnetuksi. Inkkarit kuitenkin tekivät senkin paremmin. 

Aiemmin lammesta on kertonut muun muassa Raymond-lehti, jonka jutussa vuonna 2015 julkaistiin sama kuva kuin tässä artikkelissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.