Huippusotilaskoulun käynyt transnainen MTV:lle Trumpin armeijakiellosta: Vuosikymmenien haaveeni on poissa – nyt armeijassa olevat eivät uskalla tulla ulos kaapista

Yhdysvaltain armeijan palveluksessa 15 000 transsukupuolista 2:03

Yhdysvalloissa taistelu transsukupuolisten oikeudesta palvella maan armeijassa kiihtyy.

Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että presidentti Donald Trumpin transsukupuolisten värväyskielto voi laajentua koskemaan myös muita vähemmistöjä. Korkein oikeus päätti tällä viikolla pitää Trumpin määräyksen voimassa ja päätös on tyrmistyttänyt vähemmistöjä eri puolella maata.

– Nämä ovat luutnantin arvomerkkini, esittelee Riley Dosh Washingtonin kodissaan MTV Uutisille.

Jo pienestä pitäen Dosh halusi olla sotilas ja palvella maataan. Vaikka Dosh valmistui arvostetusta West Pointin sotilasakatemiasta, hän ei enää transnaisena kelpaa armeijaan.

– Se oli musertavaa. Viimeisen vuosikymmenen olin tehnyt töitä sen eteen, että minusta tulee upseeri. Yhtäkkiä se kaikki oli poissa, Dosh sanoo surullisena.

"Transsukupuolisuus ei vaikuta mihinkään, millä on armeijassa väliä"

Edellinen presidentti Barack Obama salli avoimesti transsukupuolisten palveluksen perusteellisen selvityksen jälkeen.

– Avoin transsukupuolisuus ei vaikuta millään tavalla taisteluvalmiuteen, yhteenkuuluvuuteen tai mihinkään millä on armeijassa väliä. Transsukupuoliset ovat palvelleet USA:n armeijassa niin kauan kuin armeija on ollut olemassa, sanoo lakiasiantuntija Karen Loewy Lambda Legal -järjestöstä.

Trumpin ajama transsukupuolisten armeijakielto sai tukea korkeimmalta oikeudelta tällä viikolla. Kiellon mukaan jo armeijassa olevat avoimesti transsukupuoliset saavat palvella, mutta uusia ei oteta.

– Tämä satuttaa transsukupuolisten lisäksi seksuaalivähemmistöjä. Nyt armeijassa olevat eivät uskalla tulla ulos kaapista. He, jotka ovat ulkona, voivat lopulta kuitenkin joutua hyllytetyksi tai eivät saa ylennyksiä, Dosh kertoo.

"Ainostaan sillä, miten hoidin hommani, oli väliä"

23-vuotias Dosh ymmärsi olevansa transsukupuolinen sotilasakatemiassa. Doshin mukaan West Pointissa muutokseen suhtauduttiin positiivisesti.

– Sain pelkästään kannustavaa palautetta. Ainostaan sillä, miten hoidin hommani, oli väliä, Dosh kertoo.

Yhdysvaltain asevoimissa ja rannikkovartiostossa palvelee tälläkin hetkellä arviolta noin 15 tuhatta transsukupuolista.

"Kukaan ei koskaan sanoisi, ettei diabeetikko voi palvella armeijassa"

Trump perustelee päätöstään sillä, että transsukupuolisten terveydenhuolto maksaa asevoimille liikaa. Puolustusministeriön tilaama tutkimus ei Trumpin väitettä tue. Transsukupuolisten hoitokulut ovat selvityksen mukaan 2–8 miljoonaa dollarin välillä vuodessa. Puolustusvoimien terveydenhoidon kokonaismenot ovat noin 50 miljardia vuodessa.

– Transsukupuolisten terveydenhoitokulut ovat mitättömät koko armeijan hoitokuluista. Kukaan ei koskaan sanoisi, ettei diabeetikko voi palvella armeijassa, koska tarvitsee lääkkeitä. Tämä on Trumpin hallinnon johdonmukaista politiikkaa demonisoida transsukupuoliset ihmiset. Trump haluaa vähentää heidän oikeuksiin olla olemassa ja elää julkista elämää, Loewy sanoo.

Oikeustaistelut kiellon purkamiseksi jatkuvat alemmissa oikeusasteissa eri puolella maata.

Lue myös:

    Uusimmat