Huippukunnossa oleva personal trainer: Tämän vuoksi en koskaan valitsisi vähähiilarista ruokavaliota

Huippukunnossa oleva personal trainer rakastaa hiilihydraatteja, eikä aio luopua niistä.

Hiilihydraattien syöminen on viime vuosina totuttu helposti yhdistämään epäterveelliseen ja lihottavaan ruokavalioon. Personal trainer Tamara Pridgett ei ymmärrä, mistä hiilarikammo johtuu.

– Hiilihydraatit ovat proteiinien sekä rasvojen ohella yksi kolmesta perusravintoaineesta ja tärkein kehon käyttämä energianlähde, hän muistuttaa BuzzFeed-sivustolla julkaistussa kirjoituksessaan.

Kaikki hiilihydraatit eivät kuitenkaan tee hyvää kehollemme. Karkkien ja limonadien sokereita on syytä vältellä ja suosia niiden sijaan tärkkelystä ja kuitua sisältäviä vaihtoehtoja, kuten hedelmiä, täysjyväviljoja, palkokasveja sekä vihanneksia.

Koska moni kuitenkin yrittää jättää hiilihydraatit minimiin esimerkiksi laihtuakseen, päätti Tamara listata syitä, joiden vuoksi hän ei menetelmää omien kokemustensa perusteella suosittele.

1. ”Rakastan vartaloani”

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Urheilullinen Tamara on rakentanut atleettisen vartalonsa syömällä monipuolisesti – myös hiilihydraatteja.

– Uskon, että hiilihydraattien syöminen on edistänyt kehittymistäni ja nopeuttanut palautumistani.

Tamara antaakin kuntoilijoille vinkiksi tarkastella syötyjen hiilihydraattien määrää, mikäli treeni ei tunnu lihaksistoon purevan: vika voi piillä liian vähän tai liiallisesti syödyissä hiilihydraateissa.

2. ”Saan tarvitsemaani energiaa”

Elimistö käyttää hiilihydraatteja ensisijaisena energianlähteenään. Tamara sanoo, että kehoa ravitakseen on hyvä valita täysjyväviljoja sekä mahdollisimman vähän prosessoituja hiilihydraatteja.

3. ”Hiilarit tekevät minut onnelliseksi”

Vuonna 2009 julkaistun JAMA Internal Medicine -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan pitkäaikainen vähähiilihydraattinen ruokavalio voi vaikuttaa kielteisesti mielialaan. Samanlaisiin tuloksiin on päätynyt myös aiempi tutkimus, jonka mukaan hiilihydraattien välttely saattaa aiheuttaa uupumusta, joka saattaa puolestaan johtaa huonotuulisuuteen sekä kielteisiin tunteisiin.

– Liiallinen hiilihydraattien karsiminen ruokavaliosta voi saada olon tuntumaan surkealta, heikolta ja ärtyisältä, näin muutaman vaikutuksen nimetäkseni, Tamara kirjoittaa.

4. ”Hiilarit saavat minut treenaamaan tehokkaasti”

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Useimmat huippu-urheilijoista vannovat hiilihydraattien nimeen. Tietenkään monikaan kuntoilija ei tule koskaan olemaan huippu-urheilija, eivätkä kaikkien kehot toimi samalla tavalla. Tamara itse kokee joka tapauksessa, että hiilihydraatit saavat hänen treeniinsä kaivattua puhtia.

5. ”Minulla on sitoutumisongelma”

Vaikkei vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisesta välttämättä ole terveen ihmisen kohdalla haittaa, on dieetissä vaikea pysyä, jos siihen ei pysty sitoutumaan.

Yksi syy siihen, miksi Tamara ei pysty vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kiintymään, on yksinkertainen.

– Rakastan liikaa hedelmiä.

Lähde: BuzzFeed

***

Proteiinipitoisen hyönteisruoan syönnin uskotaan lisääntyvän maailmalla lähitulevaisuudessa. Ötökkäkokki Topi Korenius vieraili Huomenta Suomessa kertomassa hyönteisruoasta. Katso alla olevalta videolta, miten ötökät juontajille maistuivat.

7:00

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja