Huippukokki teki puoli vuotta töitä ilmaiseksi –"Nykyajan nuoriso on vellipersekansaa!"

Legendaarisen helsinkiläisravintola Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen ei ole täysin tyytyväinen nuoreen kokkisukupolveen.

Keittiöpäällikkö Kari Aihinen kertoi torstaina järjestetyssä Savoy-kirjanjulkistamistilaisuudessa oman uransa alkuvaiheista. Aihinen päätyi työskentelemään Helsingin kattojen ylle ravintola Savoyhin ensimmäistä kertaa jo vuonna 2000.

– Täällä oli mestarina silloin turkulainen Petteri Luoto. Olin silloin Radisson SAS Plazan gourmet-ravintolassa töissä. Siellä oli niin hiljaista, joten soitin Petterille, että onko mahdollista päästä Savoyhin duuniin. Sitten teinkin Savoyssa puoli vuotta ilmaiseksi töitä. Aamuvuorot Savoyssa ja iltavuorot Radissonin ravintolassa, Aihinen kertoo.

Vuoden 2001 keväällä Aihinen sai vihdoin vakipestin Savoyn rehupiisistä ja samaan aikaan kokille alettiin myös maksaa palkkaa.

– Sitten ehdinkin työskennellä Palace Gourmetissa, Sunsdmanilla ja Dominiquessa. Vuonna 2005 Kai Kallio otti minut takaisin tänne kotiin (Savoyhin) keittiömestariksi ja vuodesta 2010 alkaen olen ollut keittiöpäällikkönä.

"Nykyajan nuoriso on vellipersekansaa!"

Aihisen mukaan meininki keittiössä on muuttunut rutkasti vuosien varrella ja nuori kokkisukupolvi on tottunut vaatimaan oikeuksiaan hieman liiankin hanakasti. Nykypäivänä ei tule keittiöpäällikön mukaan kuuloonkaan, että töitä tehtäisiin ilmaiseksi.

– Ennen se oli yleistä. Olen sitä mieltä, että nykyajan nuoriso on vähän sellaista vellipersekansaa. Se on vähän ongelmallista, koska nyt on huutava kokkipula. Nyt, kun soitan kokkeja läpi ja pyydän heitä tulemaan töihin, niin he vaativat heti kovaa palkkaa ja itselleen sopivaa työaikaa. Vähän haluaisin siis mennä sellaiseen Venäjän armeijameininkiin, että p*****e, nyt menet tuonne parvekkeelle kuorimaan perunoita. En ole ihan tyytyväinen tämän päivän nuorisoon, jos sanon ihan rehellisesti, Aihinen tykittää.

Aihinen kertoo muistavansa hyvin oman ensimmäisen työvuoronsa Savoyssa. Nuori mies ei uskaltanut käydä edes vessassa saatika katsoa ketään silmiin.

– Tänäpäivänä, kun mä soitan jollekin finninaamalle, että "Savoyn keittiöpäällikkö tällä hei, tuletko Savoyhin töihin”, niin sieltä ilmoitetaan heti millaiset työajat halutaan ja mitä liksaa. Mä sanon siihen, että näkemiin. Ei se voi niin mennä, että tulet Helsingin kattojen ylle duuniin ja rupeat minulle ilmottamaan, että mitä liksaa haluat. Mutta, niin kauan kun meillä on kokkeja liian vähän ja ravintolatarjonta kasvaa, niin en mä sille asialle mitään voi, Aihinen toteaa.

Ravintola Savoysta julkaistiin tällä viikolla kymmeniä reseptejä sisältävä teos Savoy – matkalla huipulle . Sami Revon kuvittama teos sisältää muun muassa Savoyn pyhimmän annoksen, Marskin vorscmackin reseptin. Lue lisätietoja kirjasta kustannusosakeyhtiö Paasilinnan sivuilta.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja