Huijataanko koronarokottajia työpaikkailmoituksissa? Hoitajille luvatut huippupalkat sulavat sivukuluihin: "Kultakuume on selkeästi herännyt"

Koronarokotukset ovat herättäneet yritysten bisnesvainun – Tehy varoittaa villistä lännestä 5:44
Huijataanko hoitajia koronarokottajia hakevissa työpaikkailmoituksissa? Näin Tehy vastaa

Ilmoituksissa on luvattu muun muassa huippupalkkoja. 

Koronarokottajia hakevat työpaikkailmoitukset ovat herättäneet närästystä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyssä.

– Niissä luvataan kymmenen hyvää ja 11 kaunista, mutta se ei näyttänyt olevan todellisuus, tiivistää Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri MTV Uutiset Livessä.  

Okkerin mukaan rokottajia haetaan nyt jopa yritystunnuksettomiksi kevytyrittäjiksi. Kevytyrittäjänä yksityisellä terveydenhuoltoalalla olisi Tehyn mukaan käytännössä mahdotonta toimia.

– Merkittävä huomio on siinä, että yksityinen terveydenhuoltoala on äärimmäisen tarkasti säännelty. Taustalla on potilas ja asiakasturvallisuus. Jokaista, joka yksityistä terveyspalvelua tuottaa, on oltava y-tunnus, muutoin ei lupaa valvovalta viranomaiselta saa.

– Nyt rekrytoinnissa on jäänyt epäselväksi, haetaanko y-tunnuksettomia kevytyrittäjiä. Liikeideana se on aivan mahdoton yksityisellä terveyspalvelualalla, koska yrittäjällä on aina oltava lupa, Okkeri selventää.  

"Ei ole huippupalkasta tietoakaan"

Tehy on myös laittanut pyynnön valvovalle viranomaiselle, jotta asiaan saataisiin selkeys. Palautetta on järjestöön tullut myös sairaanhoitajilta.

– Jäsenet ovat olleet aika hämmentyneitä. On kyselty kevytyrittäjyydestä ja siitä, miten vakuutukset toimivat ja miten y-tunnukseton soveltuu yksityiselle terveydenhuoltoalalle. Olemme vastanneet, että ei ilman y-tunnusta voi alalla toimia.

Okkeri kertoo myös, että hoitajat ovat tyrmistyneitä, kun ilmoitukset eivät vastaa todellisuutta.

Ilmoituksissa on luvattu myös huippupalkkoja.

– Ei ole huippupalkasta tietoakaan, Okkeri tyrmää tiedon.

– Kun se on kevytyrittäjän palkkio, niin siitähän vähennetään pois laskuttaminen, verot, yrittäjän eläkevakuutusmaksut ja vakuutukset. Eipä siitä taida kymppiäkään käteen jäädä. Varovainen kannattaa näiden lupausten kanssa olla.

Huijataanko tässä siis hoitajia?

– Kultakuume on selkeästi herännyt koronarokotebuumin osalta. Näyttää rahantulo kiinnostavan niin pieniä kuin suurempiakin toimijoita. Toivomme, että viranomainen herää tähän asiaan ja valvoo sekä ohjeistaa, Okkeri linjaa.

Katso koko Okkerin haastattelu pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat