Rokotuspakosta hoitajakato? Tehyn Millariikka Rytkönen ei usko joukkopakoon alalta – "Puhutaan yksittäistapauksista”

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei usko, että hallituksen esitys sotehenkilöstön pakkorokotuksista aiheuttaisi joukkopakoa alalta.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen Rytkösen mukaan alan ammattilaiset ovat kautta linjan äärimmäisen hyvin rokotettuja.

– Olemme ottaneet koronarokotuksetkin valtaväestöä aktiivisemmin, Rytkönen sanoo.

Rytkösen mukaan esimerkiksi HUS:issa potilastyötä tekevän henkilöstön koronarokotekattavuus on yli 95 prosenttia.

– THL:n selvityksen mukaan näyttäisi olevan niin, että sosiaalipuolen hoitajat ottavat rokotetta muita alan ammattilaisia huonommin. He työskentelevät useimmiten vanhusten palveluasumisessa tai vammaistyössä.

Rytkönen ei osaa sanoa tarkkaa määrää henkilöistä, jotka eivät ole koronarokotteita ottaneet.

– Kyse ei ole millään tavalla massiivisesta määrästä. Jos rokotuskattavuus yliopistosairaaloissa lähentelee sataa prosenttia, niin silloin puhutaan yksittäistapauksista.

Rytkönen ei jaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan MTV Uutisten haastattelussa kertomaa pelkoa siitä, että rokotuspakko lisäisi hoitajakatoa.

– Rokotukset ovat aina kuuluneet hoitoalan ammattilaisten elämään. Näen, että meidän alamme lähtee siitä, että olemme hakeutuneet tälle alalla pitämään huolta toisten terveydestä ja hyvinvoinnista.

– Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi äärimmäisen hyvin, että ihmisen oikeus elämään menee kaiken edelle.

Rokotuksista käyty vastaavaa keskustelua ennenkin

Rytkönen sanoo, että samaa kauhuskenaariota hoitohenkilöstön joukkopaosto maalailtiin aikanaan myös influenssarokotuskeskusteluiden yhteydessä.

– Keskustelu julkisuudessa oli samanmoista kuin nyt koronarokotusten kanssa, mutta mitään joukkopakoa ei tapahtunut.

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä tartuntatautilain uudesta pykälästä, jonka mukaan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä voitaisiin vaatia koronavirusrokotetta. 

MTV:n Uutisextra MTV3-kanavalla lauantaisin klo 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat