Huijarit vuokrasivat olemattomia mökkejä – poliisin vinkkilistalla huomaat petoksen

Lapin poliisin tietoon tuli kevään aikana useita tapauksia, joissa internetissä vuokrattavaksi ilmoitettuja mökkejä ei ollut olemassakaan. Poliisi selvitti tapauksen, joka etenee nyt syyteharkintaan.

Huijarit väittivät jo lopetetun yrityksen nimissä vuokraavansa Levillä mökkejä. Mökkien kuvat oli kuitenkin kopioitu muun muassa ulkomaisilta nettisivuilta. Pahimmillaan petetyksi tulleet olivat ehtineet ajaa Etelä-Suomesta pohjoiseen huomatakseen, ettei mökin väitetyssä sijaintikohteessa onkin pelkkää metsää.

Jutun pääepäiltyinä on kaksi miestä, joita epäillään useista petoksista. Lisäksi neljän henkilön epäillään antaneen käyttää pankkitilejään rikollisiin tarkoituksiin, minkä vuoksi heitä epäillään rahanpesusta. Asianomistajia rikoskokonaisuudessa on kymmenen. Rikoshyötyä teoilla saatiin useita tuhansia euroja.

Poliisi varoittaa, että nettihuijaukset muuttuvat yhä ammattimaisemmiksi, ja huijausten tunnistaminen voi olla vaikeaakin.

Poliisin vihjeet huijauksen tunnistamiseksi

  • Varo painostusta Hälytyskellojen tulisi soida, jos vuokran-antaja suorastaan painostaa maksamaan koko mökkivarauksen valtavalla kiireellä. Hän voi esimerkiksi uhata varauksen menevän muun sivu suun.
  • Ilmestyykö uusia maksuja? Jos mökkivarauksen tapahduttua ilmenee kokoajan ilmenee uusia maksuja, voi olla syytä kyseenalaistaa myyjän luotettavuus. Tutkituissa tapauksissa myyjä saattoi ensin pyytää vain varausmaksun, mutta yhtäkkiä tulikin kiire maksaa koko varaus kerralla. Lisäksi saatettiin keksiä uusia maksuja muun muassa lisävarusteista ja siivouksesta.
  • Käyttääkö vuokraaja useita tilejä? Jos mökin vuokra pitää maksaa osina usean yksityishenkilön tilille, kannattaa varmistua varauksen asiallisuudesta.
  • Selvitä yritys Mikäli varaaja esiintyy yrityksen nimissä, kannattaa yrityksen nimi laittaa hakukoneeseen ja katsoa, millaisia kokemuksia muilla on ollut.
  • Soita puhelimeen Yrityksillä on nykyään miltei aina omat nettisivut. Jos aitous epäilyttää, kannattaa soittaa yrityksen sivuilla näkyvään numeroon varmistuakseen, että se on ylipäänsä toiminnassa.
  • Soita keskusvaraamoon Suosituissa lomakeskuksissa voi olla keskusvaraamo, jonka kautta mökin olemassaolon voi yleensä varmistaa.
  • Katso kartasta Mökin osoitteeseen voi syöttää netin karttapalvelun ja katsoa, onko siinä kohtaa kartalla ylipäänsä asuinrakennusta.
  • Tarkista kuvat Internetin hakukoneilla voi myös kokeilla varmistaa, mistä kuvat ovat peräisin. Mikäli Suomessa väitetyksi olevan mökin kuva pomppaa ulkomaalaiselta verkkosivulta, kannattaa hälytyskellojen soida.


Lue myös:

    Uusimmat