Huijareiden taskuun valuu joulukaupassa miljoonia euroja – näillä vinkeillä väistät verkkopetkutukset

Black Friday ja alennusmyynnit houkuttelevat verkkohuijareita 7:22
F-Securen kybertiedustelupäällikkö Laura Kankaala antoi torstain Viiden jälkeen-ohjelmassa neuvoja, miten voi erottaa huijaussivustot aidoista.

Erilaiset alennuspäivät ja ostosviikot sekä lähestyvä joulu saavat verkkokauppahuijarit liikkeelle. 

Viime vuonna pelkästään jouluostoskauden aikana huijareiden taskuihin on saattanut valua jopa yli 89 miljoonaa euroa. 

Yksi vaikeimmin havaittavia huijauksia ovat valeverkkokaupat. Niissä ostaja ei saa tuotetta, jonka luulee ostavansa tai ostaja saa väärän tuotteen. F-Securen kyselyn mukaan suomalaiset ovat kärsineet verkkokauppahuijauksista erityisesti teknologian ja muodin saralla. 

Kybertiedustelupäällikkö Laura Kankaalan mukaan huijauskauppojen vaara on, että ne yrittävät näyttää mahdollisimman aidoilta

Nämä huijauskaupat kopioivat häikäilemättömästi oikeat kuvat oikeista kaupoista. Niissä saattaa jopa olla logoja antivirusyrityksiltä, joilla yritetään näyttää uskottavuutta. Paras keino onkin googlettaa kyseisen verkkokaupan osoitetta, että löytyykö firmasta jotain juttua. Internetistä löytyy myös ilmaisia palveluja, joilla voi tarkistaa, onko sivusto huijausta vai ei, Kankaala neuvoo.

Toinen toimiva keino huijaussivustoja vastaan on yleensä maksaa ostokset luottokortilla.

– Luottokortti on pankkikorttia parempi yleensä siinä, että niihin saattaa kuulua vakuutuksia. Jos vahingossa varat viedään tai ei saa ostamaansa tuotetta netistä tai jos luottokortti kopioidaan, niin voi oikeasti saada jotain hyvitystä takaisin, Kankaala kertoo.

Tuula, 80, kertoo hetkestä, kun hän majoitti 746 000 euroa huijauksessa menettäneen naisen: "Hän oli niin sokissa" 2:30
Katso myös: Tuula, 80, käräyttää rakkaushuijareita.

Lue myös:

    Uusimmat