Huhtasaaren tviittikohu puhuttaa yhä – "Tässä ollaan hyvin herkällä alueella"

Voiko opettaja politikoida? 7:28

Opettajilla on Suomessa pedagoginen vapaus, mutta sitä kuitenkin rajoittaa opetussuunnitelma. Huomenta Suomessa vierailleen Opetushallituksen johtajan Jorma Kauppisen mukaan opettajien tulee olla tarkkoina omien mielipiteidensä jakamisen kanssa. 

– Tässä ollaan hyvin herkällä alueella. Opetustyössä opettaja on virkamies, joka on sidoksissa opetussuunnitelmaan. Lähtökohta on se, että opetus on puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja tasapuolista. 

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari kritisoi aiemmin tällä viikolla koulujen yhteiskunnallista kasvatusta nähtyään tamperelaiskoulussa esillä olleen oppilastyön. 

Huhtasaari jakoi oppilaiden julisteen somessa

Julisteessa lukee "Suomeen vai kuoleen?". Suomeen-sanan alla on presidentti Sauli Niinistön ja kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.) kuvat, ja kuoleen-sanan alla on Huhtasaaren ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kuvat. Kuvien välissä on kuva veneestä, joka on äärimmilleen täynnä ihmisiä.

Huhtasaari jakoi kuvan Twitterissä. 

– Monet opiskelijat ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet, kuinka koulujen opettajat vihapuhuvat ja lietsovat ja kannustavat vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan, Huhtasaari kirjoittaa kuvan yhteydessä.

Opettajan rooliin ei Kauppisen mukaan kuulu esimerkiksi oman puoluekannan sanominen, jotta se ei millään tavalla ohjailisi oppilaita. Sen sijaan opettajan tehtävänä on antaa faktatietoa ja tarjota eri näkymyksiä, jotta oppilaat oppisivat muodostamaan omat näkökulmasa. 

– Kouluissa opetettavan tiedon täytyy perustua tutkittuun tietoon, Kauppinen lisää. 

Lue myös:

    Uusimmat