Huhtasaaren tviittikohu: Tamperelaiskoulu on saanut törkeitä puheluja ja sähköposteja – Halla-ahon mukaan kouluissa lietsotaan "pelkoa ja inhoa"

Laura Huhtasaari ja gradukohu 9:25

Tamperelaiskoululaisten viimetalvinen oppilastyö nousi maanantaina laajaan julkisuuteen, kun perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari oli sunnuntaina tviitannut kuvan ja kritisoinut koulujen yhteiskunnallista kasvatusta.

Video: Tviittikohu ei ole Laura Huhtasaaren uran ensimmäinen skandaali. Kesän aikana uutisoitiin plagioinnista poliitikon gradussa.

–  Koulujen ei tule politisoitua vastustamaan jotain puoluetta, Huhtasaari vaati maanantaina blogissaan.

Oppilaille oli annettu tehtäväksi yhteiskunnallisesti kantaa ottavan julisteen tekeminen kaupungin kulttuurikasvatusohjelman puitteissa, Tampereen kaupungilta kerrotaan.

Julkisuuteen nousseessa julisteessa lukee "Suomeen vai kuoleen?". Suomeen-sanan alla on presidentti Sauli Niinistön ja kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.) kuvat ja kuoleen-sanan alla on Huhtasaaren ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kuvat. Kuvien välissä on kuva veneestä, joka on äärimmilleen täynnä ihmisiä.

Sunnuntaina Huhtasaari tviittasi, että kouluissa "kannustetaan vihaan" demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan.

Koulua syytettiin aivopesusta

Twitter-kommentissaan Huhtasaari oli maininnut tamperelaisen Sammon koulun nimen sekä liittänyt kuvan julisteesta, jossa näkyvät myös oppilaiden etunimet.

Koulun rehtorin Maaret Tervosen mukaan edes koulun kanavilla ei julkaista lasten nimiä ilman huoltajan lupaa.

–  Koulun omassa julkaisutoiminnassa pyydetään huoltajilta aina lupa, jos jotakin julkaistaan koulun nettisivuilla tai somessa, Tervonen sanoi STT:lle maanantaina.

Huhtasaaren tviitin jälkeen koulu sai puheluja ja sähköposteja, joista osa oli Tervosen mukaan törkeitä ja osa asiallisia.

–  Niissä opettajia on syytetty jonkin aatteen tai poliittisen kannan opettamisesta tai siitä, että he aivopesevät oppilaita.

Koulun saamasta kritiikistä kertoi maanantaina ensin Ilta-Sanomat.

Kuva poistettiin kaupungin tililtä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomautti maanantaina, että Huhtasaaren tviittaamasta julisteesta oli aiemmin julkaistu kuva kaupungin Instagram-tilillä. Tili kuuluu Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaarelle.

–  Vähän ihmettelen, mikä Huhtasaaren synti tässä asiassa on ollut. Luulen, että tässä pyritään nyt vain siirtämään huomio pois siitä varsinaisesta asiasta eli että kouluissa ilmeisesti lietsotaan pelkoa ja inhoa yhtä demokraattisesti toimivaa puoluetta kohtaan. En oikein muutakaan keksi, että mikä tämän kohun pihvi on, Halla-aho sanoi STT:lle.

Näyttöä Halla-aholla ei ole siitä, että tällaista pelkoa ja inhoa olisi lietsottu juuri tamperelaiskoululaisten julistetta laadittaessa.

Kuva oppilastyöstä poistettiin maanantaina kaupungin Taidekaari-ohjelman Instagram-tililtä. Kulttuurikasvatusyksiköstä ei kommentoitu kuvan poistamista STT:lle.

Huhtasaari ei vastannut STT:n kysymyksiin aiheesta, vaan viittasi ainoastaan uutisointiin asiasta.

Lue myös:

    Uusimmat