Huawei haastoi Yhdysvallat oikeuteen – väittää markkinoilta ulos sulkemisen olevan perustuslain vastaista

Huawei on haastanut Yhdysvallat oikeuteen. Huawein mukaan Yhdysvaltojen valtion toimet rajoittaa Huawein pääsyä mukaan markkinoille ovat vastaan maan perustuslakia.

Yhdysvaltojen kansallista puolustusta käsittelevän lakipaketin osana säännösnumero 889 kieltää Yhdysvaltojen hallinnon virastoja ostamasta Huawein laitteita ja palveluja. Lisäksi se kieltää niitä tekemästä sopimuksia tai tarjoamasta tukia tai lainoja kolmansille osapuolille, jotka ostavat Huawein laitteita tai palveluita.

Huawein mukaan tämä on vastoin Yhdysvaltojen perustuslakia, koska lainsäädännöllä yksittäistä toimijaa on rajoitettu toimimasta markkinoilla ilman minkäänlaista oikeudenkäyntiprosessia asiasta. Lisäksi Huawein mukaan kielto toimia sen kanssa rikkoo myös Yhdysvaltojen perustuslain vallanjaon oppia, sillä kongressi ei ole vain luonut lakia, vaan pyrkii käyttämään asiassa myös tuomio- ja toimeenpanovaltaa, toteaa Huawei.

Yhdysvaltojen toimet ja Huawein nostama oikeusjuttu ovat osa laajempaa peliä, jossa Yhdysvallat on pyrkinyt vaikeuttamaan Huawein toimintaa lähes kaikin mahdollisin keinoin. Yhdysvalloissa on vallalla näkemys, jonka mukaan kiinalainen Huawei aiheuttaa tietoturvauhan. Yhdysvaltojen mukaan Kiinan valtionhallinto voisi ohjata Huaweita paljastamaan sille tarpeellisia tietoja. Mitään varsinaisia todisteita Huawein yhteistoiminnasta Kiinan valtion kanssa ei ole esitetty.

”Yhdysvaltojen kongressi on jatkuvasti epäonnistunut esittämään mitään todisteita tukemaan sen rajoituksia Huawei-tuotteille. Olemme pakotettuja nostamaan tämän oikeusjutun asianmukaisena ja viimeisenä keinona”, kommentoi Guo Ping, yksi Huawein puheenjohtajista. ”Tämä kielto ei ole vain laiton, vaan se myös estää Huaweita osallistumasta reiluun kilpailuun, lopulta johtaen haittaan yhdysvaltalaisille kuluttajille. Odotamme oikeuden päätöstä, ja luotamme sen hyödyttävän sekä Huaweita että Yhdysvaltojen kansaa.”

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja