Mainos

Helsinki aloittaa kokeilun: Nukkavierut vaatteet ja vanhat lakanat voi viedä maksutta kierrätykseen – katso tästä, mikä kaikki otetaan vastaan

Rikkinäiset vaatteet voi ainakin seuraavan kolmen kuukauden ajan viedä maksutta Sortti-asemille, tiedottaa HSY.

HSY aloittaa marraskuun alussa kokeilun, jonka tavoitteena on kehittää tekstiilijätteen kierrättämistä. Sen myötä Sortti-asemille voi viedä rikkinäisiä ja loppuun käytettyjä vaatteita ja muita kodintekstiilejä. Kokeilu kestää tammikuun loppuun asti.

HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen kommentoi tiedotteessa, että kokeilun jälkeen toiveissa on tehdä tekstiilijätteen keräämisestä pysyvää. Tekstiilijätteen kierrätyksestä on tosin näillä näkymin tulossa maksullista käsittelyn kustannuksien vuoksi. 

– Kokeilussa selvitämme keräyksen järjestämiseen ja lajitteluun liittyviä asioita sekä kerätyn materiaalin määrää ja laatua. Jatkamme poistotekstiilien keräystä Sortti-asemilla todennäköisesti kokeilun jälkeenkin, kun keräys- ja käsittelyketju saadaan toimivaksi.

VTT:n arvion mukaan Suomessa muodostuu vuosittain tekstiilijätettä arviolta 70–100 miljoonaa kiloa. 

Mikä sopii, mikä ei?

Mitä kaikkea tekstiilikeräykseen sitten saa viedä? HSY:n mukaan asemalla tekstiilinkeräykseen voi viedä esimerkiksi lakanoita, pyyhkeitä, pöytäliinoja, housuja, hameita, paitoja ja takkeja. Myös nahkatakit ja turkikset kelpaavat kierrätykseen.

Hygieniasyistä sukkia ja alusvaatteita ei oteta vastaan. HSY:n mukaan kierrätykseen eivät sovi myöskään haisevat tekstiilit, matot, kengät, laukut, vyöt, pehmusteet, tyynyt, peitot tai esimerkiksi pehmolelut.

Tekstiiliä voidaan kierrättää monipuolisesti. Laadukkaimmista kuiduista voidaan tehdä uusia vaatteita tai lankaa. Kierrätyskuiduista voidaan tehdä myös eristemateriaalia tai komposiittituotteita.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja