Mainos

HS: Tänä vuonna jo 40 pakoa avovankiloista

Avovankiloista on paennut tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä noin 40 vankia, kertoo Helsingin Sanomat. Tahti on hieman kiihtynyt, sillä viime vuosina pakoja on ollut keskimäärin yksi viikossa.

2000-luvun alussa tämän vuoden lukemaa ei saavutettu edes koko vuoden aikana.

Luvaton poistuminen avovankilasta ei ole rikos. Vanki joutuu yleensä takaisin perinteiseen vankilaan ja kakku pitenee karkumatkan pituuden verran. Suurin osa karanneista palaa itse avolaitokseen tai jää nopeasti kiinni.

Tavallisesta vankilasta karkaaminen rangaistaan suein käräjäoikeudessa parin kuukauden lisäistumisella.

Taustalla tarkat linjaukset

Vankilavirkailijoiden liiton puheenjohtaja Jari Tuomela näkee, että karkaamisten kasvu selittyy huonolla vankipolitiikalla. Hänen mukaansa avovankiloihin etsitään sijoitettavaksi ihmisiä väkisin, vaikka he eivät sinne sopisikaan.

Vankeinhoitohallinnon linjauksessa 35 prosenttia vangeista täytyy olla avovankilassa. Siksi Tuomelan mukaan avovankiloissa on henkilöitä joille se ei sovi. Tällä hetkellä vangeista 37 prosenttia on avolaitoksessa.

Rikosseuraamuslaitoksen ylijohtaja Tuula Asikainen sanoo, että epäsopivien vankien määrä avolaitoksissa on noussut, koska vankien kokonaismäärä on laskenut vuodesta 2005.

Avovankilaan sijoittamisen puolesta puhuu niistä saatava säästö ja vapautuvan henkilön helpompi sopeutuminen siviilielämään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.