Mainos

HS: Oriveden ammuskelussa oppilaitaan suojellut opettaja kertaa kauhunhetkiä: "Joku huusi, että nyt kuolemme"

Oriveden ammuskelusta selvinnyt Tommi Kuusisto kertoo neljän vuoden takaisista dramaattisista hetkistä Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa.

Oriveden yhteiskoulun opettajana työskentelevän Tommi Kuusiston tavallinen työpäivä maaliskuussa vuonna 2012 sai yllättävän käänteen, kun hänen luokkahuoneeseensa yritti tunkeutua uhkaavan oloinen mies hirvikiväärin kanssa kesken oppitunnin.

Uhkaava mies oli aiemmin samana päivänä ampunut valopistoolilla entisen tyttöystävänsä isää, joka haavoittui. Nyt kohteena oli Kuusisto ja luokkahuoneen oppilaat.

Kuusisto kertoo Helsingin Sanomien tuoreessa haastattelussa, kuinka oven takana ollut mies käski opettajaa väistymään ja tähtäsi samalla häntä vatsaan hirvikiväärillä. Kuusisto kuvailee, kuinka kieltäydyttyään väistymästä mies painoi liipasinta.

Ase ei kuitenkaan yllättäen lauennut, vaan sen sivusta putosi lattialle patruuna, jossa oli Kuusistolle tarkoitettu luoti.

– Muistan ajatelleeni vain, että nyt pitää pysyä rauhallisena ja toimia, Kuusisto kuvailee HS:n haastattelussa.

Kuusisto kertoo HS:lle, kuinka työnsi miehen ulos ovensuusta ja lukitsi oven. Tämän jälkeen hän komensi pelästyneet oppilaat ovenpuoleisen kiviseinän viereen ja soitti hätäkeskukseen.

– Joku huusi, että nyt me kuolemme. Pakotin itseni keskittymään ja kuuntelemaan puhelimessa saadut ohjeet mahdollisimman tarkasti, Kuusisto kuvailee kauhunhetkiä.

Yhteensä 22-vuotias kiväärimies ehti ampua viisi laukaista luokan oven läpi, ennen kuin hänet saatiin kiinni. Kukaan ei lopulta loukkaantunut tai kuollut ammuskelussa.

Kuusisto uskoo, että pysyi rauhallisena armeijassa saadun kokemuksensa ansiosta. Onnettomuusharjoituksissa oli opetettu pitämään pää kylmänä uhkaavissakin tilanteissa.

Kiinniottamisensa jälkeen ammuskelijaa joutui käräjille, mutta todettiin lopulta syyntakeettomaksi. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan hän syyllistyi kolmeen murhaan ja yhteen tapon yritykseen, mutta oli rikokset tehdessään syyntakeeton. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja