Sanna Sillanpää tappoi kolme ampumaradalla 25 vuotta sitten – ihmetuurilla pelastunut: "Nainen sekos ja ampui kaikki"

Albertinkadun ampumaratasurmat Helsingissä 1999 – Sanna Sillanpää surmasi kolme miestä ja haavoitti yhtä 11:32
Katso videolta Rikospaikan juttu Albertinkadun ampumaratasurmista 1999. Tutkinnanjohtajana jutussa ollut Kari Tolvanen kertoo poikkeuksellisen jutun tutkinnan.

Helsingin Albertinkadun ampumaratasurmista tulee kuluneeksi 25 vuotta. 30-vuotias atk-suunnittelija Sanna Sillanpää avasi iltapäivällä 21. helmikuuta 1999 täysin yllättäen tulen kesken ampumaharjoituksen, kun muut olivat laskeneet aseensa pöydälle. Sillanpää ampui Beretta-pistoolilla lähietäisyydeltä kolme miestä kuoliaaksi ja yksi mies sai elinikäiset vammat.

Ainoa veriteoista ja tilanteesta pelastunut mies selvisi hengissä kuin ihmeen kaupalla. Mies kieriskeli ampumaradan lattialla ja väisteli Sillanpään ampumia luoteja. Yksi luoti lävisti miehen college-paidan kainalon alta.

Lopulta mies sai oman harjoituksessa käyttämänsä aseen käsiin ja käski Sillanpäätä poistumaan radalta.

– Näinhän FBI-akatemiassa opetetaan, Sillanpää oli todennut poistuessaan surmatöiden jälkeen ampumaradalta.

Pelastunut mies hälytti apua.

– Nainen sekos ja ampui kaikki, mies kertoi järkyttyneenä hätäkeskukseen.

"FBI-agentin leski"

Ampumaradan varauskirjaan oli kyseisenä päivänä kirjattu sukunimi Sillanpää mutta ei etunimeä.

Poliisi aloitti ampujan kiivaan etsinnän. Partiot tarkastivat lähiympäristön taloja, ravintoloita, porraskäytäviä ja parkkihalleja. Ampujaa ei löydetty.

Poliisi lopetti etsinnät rikospaikan lähettyvillä illan tunteina. Sillanpää oli jo heti ampumisten jälkeen matkannut keskustasta linja-autolla Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Siellä Sillanpää oli aiheuttanut hämmennystä, kun häneltä löytyi patruunoita turvatarkastuksessa. Hän oli selittänyt olevansa FBI-agentin leski ja että patruunat olisivat olleet hänen kuolleen puolisonsa perua.

Nämä osoittautuivat harhaisiksi tarinoiksi.

Lontoon-matkan kentältä ostanut Sillapää pääsi kuitenkin lähtöportille, mistä hänet otettiin kiinni ennen koneen lähtöä. Tieto ampumisista oli levinnyt laajasti eri viranomaisille ja Sanna Sillanpää saatiin yhdistettyä epäiltyyn ampujaan.

Ase lentokentän roskiksessa

Sillanpää oli heittänyt surmissa käyttämänsä aseen ennen turvatarkastusta lentoaseman roskikseen, josta siivooja löysi sen sattumalta seuraavana aamuna. Aseessa oli Sillanpään sormenjäljet.

– Urani mieleenpainuneimpia juttuja, tutkinnanjohtajana toiminut Kari Tolvanen sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Sillanpää kiisti ampumiset. Hänellä todettiin mielentilatutkimuksessa paranoidinen skitsofrenia.

Sillanpää jätettiin rangaistukseen tuomitsematta tekemistään kolmesta taposta ja kahdesta tapon yrityksestä. Hänet passitettiin hoitoon Niuvanniemen mielisairaalaan.

Katso videolta Rikospaikan juttu Albertinkadun ampumaratasurmista 1999. Tutkinnanjohtajana jutussa ollut Kari Tolvanen kertoo poikkeuksellisen jutun tutkinnan.

Lue myös:

    Uusimmat