HS: Minna Haapkylä vaihtoi menestyksen näyttelijänä miesvaltaisena pidettyyn alaan – näin hän suhtautuu valtaan

Minna Haapkylä kertoo Helsingin Sanomissa mikä sai hänet vaihtamaan näyttelijän työt uraan tuottajana.

Minna Haapkylä, 47, on ollut yksi menestyneimmistä suomalaisnäyttelijöistä. Merkittäviä rooleja on riittänyt sekä kotimaassa, kuin kansainvälisissäkin tuotannoissa. Helsingin Sanomien haastattelussa Haapkylä kertoo, että näyttelijän työstä katosi kuitenkin jossain matkan varrella jännitys ja mielenkiinto. 

Haapkylä ei kuitenkaan kokenut omalle kohdalleen luontevaksi, että hän olisi siirtynyt näyttelijästä ohjaajaksi tai käsikirjoittajaksi – samaa polkua seuraavat useat näyttelijät, jotka kaipaavat uralleen vaihtelua. Sen sijaan Haapkylä suuntasi opiskelemaan Aalto-yliopiston tv- ja elokuvatuotannon koulutusohjelmaan. Tällä hetkellä hän on lopputyötä vailla valmis oleva tuottaja. Tällä hetkellä Haapkylä työskentelee tuottajana Made in Finland -televisiosarjan parissa, joka keskittyy matkapuhelinyhtiö Nokian tarinaan vuosina 1988-1990. 

Tuottajan ammatti on perinteisesti ollut varsin miespainotteinen. Haapkylä kertoo haastattelussa, että hänen silmänsä ovat työn mukaan avautuneet sille, paljon tuottajalla on valtaa sekä kuinka valta mahdollistaa aina sen väärinkäytökset. 

– Valtahan on rakenteissa, tietenkin. Jos on rakenteellisesti niin, että tuottajalle on ikään kuin kaikki mahdollista, niin en yhtään ihmettele sitä, että lähtökohtaisesti ei ollenkaan paha ihminen ajautuu tekemään pahoja tekoja saatuaan valtaa, Haapkylä miettii haastattelussa. 

Haapkylän mukaan myös Suomessa on tapahtunut räikeitä väärinkäytöksiä, kuten esimerkiksi, että nuorten naisten "casting-tilaisuuksia" on järjestetty hotellihuoneissa. Asioiden tuominen esiin on Haapkylän mukaan erittäin hyvä asia. 

Tuottajana Haapkylä haluaa olla ajamassa monimuotoisuuden sanomaa ja jotta näin voidaan tehdä, täytyy hänen mukaansa jokainen valinta kyseenalaistaa. Made in Finland -sarjassa tämä näkyy esimerkiksi sukupuolten osalta.

– Me on mietitty tätä todella paljon. Että muutetaanko asioita siksi, että se näyttäisi paremmalta nykykatsojan silmissä. No me valittiin se, että muutettiin joidenkin hahmojen sukupuolta. Ollaan lisätty naisinsinööri ja naisjohtaja, muokattu vähän henkilöitä.

Haapkylä kertoo huomanneensa itse sekä työ- että henkilökohtaisessa elämässä, kuinka maailma on monella tapaa vuosien saatossa muuttunut paremmaksi. Haapkylä ja hänen entinen, pitkäaikainen puolisonsa, näyttelijä Hannu-Pekka Björkman kohauttivat yllättävällä erollaan vuonna 2014. Sen sijaan Haapkylän mukaan kohua ei niinkään aiheuttanut se, että hän alkoi tämän jälkeen seurustella näyttelijä Joanna Haarttin kanssa. 

– Iso juttu oli ennemmin se, että minä ja HP erottiin. Se tuntui olevan kaikille mielettömän iso juttu. Että miten nekin eroaa. Se johtui varmaan eniten siitä, että oltiin oltu niin kauan yhdessä, kaksikymmentä vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja