HS: Kansainvälinen kuvausryhmä jätti maksamatta yli miljoonan euron laskun Lapissa – velkojina toistakymmentä yritystä

Lapissa kuvataan kansainvälistä jännityssarjaa 7:21
Katso video: MTV Uutiset vieraili Constellationin kuvauksissa Inarissa

Helsingin Sanomat kertoo Constellation-tv-sarjan kuvausryhmän jättäneen jättilaskun maksamatta.

Lapin talvisissa maisemissa kuvattiin alkuvuonna 2023 kahdeksanosaista, Apple TV+ -suoratoistopalvelulle tilattua Constellation-scifi-trillerisarjaa, joka on suurin Suomessa koskaan tehty filmituotanto.

Helsingin Sanomien nyttemmin saamien tietojen mukaan paikalliset yrittäjät eivät ole saaneet kaikkia maksuja kuvausryhmän käyttämistä palveluista. Saatavia on kertynyt HS:n tietojen mukaan yli miljoona euroa.

HS kertoo nähneensä dokumentin, jossa on eriteltynä sekä velkojia että avoimia maksuja, joiden kokonaissumma on yli miljoona euroa. Velkojina on HS:n mukaan toistakymmentä yritystä, jotka ovat tarjonneet kuvausryhmälle majoitusta, ravintolapalveluita sekä av-alan tekniikkaa.

HS kertoo nähneensä myös erillisen selvityksen kuvauksissa syntyneistä maksuista, joiden summa on satoja tuhansia euroja. Maksuihin lukeutuu lehden mukaan erilaisia kuluja cateringista polttoaineisiin ja siperianhuskyjen käytöstä suomalaisten näyttelijöiden palkkioihin.

HS:n tavoittamat useat paikalliset yrittäjät ovat kaikki kertoneet yhteneväisen tarinan tapahtumien kulusta. Yrittäjien mukaan kuvasryhmä saapui paikalle, kulutti runsaasti palveluita ja poistui maksamatta.

Laskut ovat HS:n mukaan olleet auki puolen vuoden ajan, ja yrittäjät ovat koettaneet olla yhteydessä sarjan tuottaneen Turbine Studios -tuotantoyhtiön Saksan-osastoon sekä sarjan tilanneeseen Apple TV:hen.

Turbine Studiosia edustava pr-konsultti Ian Thomson kertoo HS:lle avointen laskujen tulleen tuotantoyhtiön tietoon maalis–huhtikuussa. Constellation-sarjaa kuvattiin Suomessa tammi–helmikuussa.

Thomsonin HS:lle antamien tietojen mukaan tuotantoyhtiö selvittää parhaillaan maksamattomien laskujen kohtaloa.

Sarjaa on kuvattu Suomen lisäksi useissa useissa muissa Euroopan maissa ja Marokossa. HS:n mukaan Suomen osuuksien budjetti oli noin kuusi miljoonaa euroa, joista tuotanto oli varannut Lapissa paikallisiin palveluihin 1,7 miljoonaa euroa. HS:n tietojen mukaan budjetti olisi ylittynyt noin miljoonalla eurolla, eli osuudella, joka on jätetty maksamatta paikallisille yrityksille.

Constellation-sarjan ohjaajana on muun muassa Game of Thrones- ja Breaking Bad -sarjojen parissa työskennellyt Michelle MacLaren.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja