Julkkispromoottorin yritys maksuvaikeuksissa: Tuottanut festareita, mutta jättänyt kymmeniätuhansia euroja maksamatta

Useita festivaaleja järjestäneen julkkispromoottorin yritys on jättänyt maksamatta monille, MTV:n selvitys paljastaa 5:42
Näin yksi maksutta jäänyt alihankkija kommentoi asiaa MTV Uutisille

Kotimaiselta tapahtumakentältä kantautuu tietoja, joiden mukaan suuri tapahtuma- ja festivaalijärjestäjä Loud'n Live Promotions on jättänyt maksamatta isoja laskuja alan toimijoille.

MTV Uutiset on tavoittanut useita alihankkijoita, joita yritys on palkannut muun muassa kesäkuussa järjestetyille Radio Nova -festivaaleille, mutta jättänyt maksamatta jopa kymmenientuhansien eurojen laskuja.

Vuonna 2009 perustettu Loud'n Live Promotions on merkittävä kotimaisen tapahtumakentän toimija. Yritys järjestää viikonloppuna Seinäjoen Vauhtiajot.

Yrityksen toimitusjohtaja, julkkispromoottori Kalle Keskinen  tuomittiin yli kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen useista talousrikoksista vuonna 2015.

MTV Uutiset tavoitti Keskisen sähköpostitse. Hän kiistää yrityksensä jättäneen laskuja maksamatta Radio Nova -festivaalin tai muiden tapahtumien osalta.

Isoja summia perintään

MTV Uutiset on haastatellut tätä juttua varten lukuisia Loud'n Live Promotionsin tapahtumissa työskennelleitä yrittäjiä.

Toimitus on myös saanut haltuunsa viestinvaihtoa yrittäjien ja Loud'n Live Promotionsin johdon välillä.

Yrittäjät ovat vastanneet tietystä osa-alueesta Loud'n Live Promotionsin järjestämissä tapahtumissa.

Kertomuksissa ja sähköposteissa toistuu sama kaava: yritys on vaatinut luottamuspulan takia Loud'n Live Promotionsilta etukäteismaksua, jota ei ole maksettu ajallaan. Sitten kyselyihin on vastattu erilaisilla selityksillä, miksi maksu ei vielä näy tilillä.

Jotkut yritykset ovat hoitaneet osuutensa tapahtumassa, vaikka ennakkomaksua ei ole maksettu. Tapahtuman jälkeen joissain tapauksissa viesteihin ja puheluihin ei ole enää vastattu lainkaan.

Monet yrittäjät ovat laittaneet isoja summia perintään, kun viestinvaihto yrityksen kanssa on loppunut, tai rahoja on lupailtu maksettavaksi "mahdollisimman pian".

"Äärimmäisen surullinen vaiva"

Yksi MTV Uutisten tavoittamista henkilöistä on yrittäjä Jarno Puranen, jonka yritys vetäytyi tänään alkavista Seinäjoen Vauhtiajoista sen jälkeen, kun Loud'n Live Promotions ei maksanut erääntyneitä laskujaan.

Puranen on toimitusjohtaja Procella Solutions -yrityksessa, joka on muun muassa teknistä henkilöstöä, tapahtumarakennusta ja kalustovuokrausta tarjoava yritys.

– Emme ole kaikkia saataviamme saaneet useista yrityksistä huolimatta. Kahdesta tapahtumasta on edelleen maksut auki. Puhutaan viisinumeroisista summista, Puranen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lisäksi yritys on Purasen mukaan jättänyt maksamatta pienen loppulaskun viime kesän lopulla järjestetyiltä Tapiola Festivaaleilta.

Purasen mukaan toiminta vaikuttaa koko tapahtuma-alaan.

– Äärimmäisen surullinen vaiva. Ihmisten usko tapahtuma-alaan on muutenkin hyvin heikko. Alalla kun toimii näin toimivia yrityksiä, niin usko lähteä heille tekemään on valitettavasti hyvin pieni.

Tulta ja sähköä

Yrittäjä Teppo Hakkaraisen Fire Factory -yritys vastasi kesäkuun Radio Nova -festivaalin pyrotekniikasta. Maksua hän ei ole työstään saanut, ja samat ongelmat alkoivat jo vuosia sitten.

– Fire Factoryn kanssa historiaa on vuodesta 2021 lähtien. Myös silloin jouduimme hakemaan saatavamme perinnän kautta, Hakkarainen sanoo.

Perinnässä on tällä hetkellä lähes 20 000 euroa.

– Tehdyn Radio Nova -keikan jälkeen yhteydenpito katkesi täysin. Molemmat laskut on siirretty perintään 11. heinäkuuta.

Sama kaava toistuu myös toisen yrittäjän kohdalla. MTV Uutisten tavoittaman Samu Pusan yritys tekee muun muassa festivaaleille sähköjä.

– Olen joutunut perimään yritykseltä kymmeniä tuhansia euroja. Vieläkin on 5 000 euroa perinnässä, Pusa sanoo.

Perintä ei kannata

Pusa kertoo, että 5 000 euron periminen ei kannata, koska hän joutuisi maksamaan omat mittavat asianajokulunsa, vaikka perintä onnistuisi.

– Olen hyväksynyt, että en saa sitä summaa ikinä, vaikka työ on jo tehty.

Pusa väittää, että kyseessä on toistuva toimintamalli.

MTV Uutiset tavoitti sähköpostitse myös muita yrittäjiä, jotka kertovat joutuneensa perimään yritykseltä kymmeniä tuhansia euroja.

Loud'n Live Promotionsin toimitusjohtaja Kalle Keskinen kiistää väitteen toimintamallista.

– Se ei tietenkään ole (toimintamallimme). Eihän me nytkään tänä viikonloppuna täällä järjestettäisi Seinäjoen Vauhtiajot -tapahtumaa kahdettakymmenettä kertaa, jos näin olisi, Keskinen kirjoittaa sähköpostitse.

Ennakkoon vai jälkeen?

Sähkötöitä tekevä Pusa kertoo lopettaneensa yhteistyön Keskisen johtaman yrityksen kanssa vuonna 2013. Muutamaa vuotta myöhemmin Keskinen tuomittiin vankeuteen ja liiketoimintakieltoon.

– Kaikkien muiden alan yritysten kanssa voin lähettää laskun tapahtuman jälkeen ja olla varma, että maksu on tilillä eräpäivään mennessä. Loud'n Live Promotions on ainoa poikkeus, Pusa kertoo.

Myös monet muut yrittäjät kertovat, että he tekevät keikkaa Loud'n Live Promotionsille vain, jos he saavat koko maksun etukäteen.

Julkkispromoottori Keskinen vieraili Huomenta Suomessa 21. toukokuuta.

Keskinen kertoi tuolloin, että kaikki tekijät vaativat Loud'n Live Promotionsilta rahansa “ennakkoon”, jolloin “järjestäjä tuppaa saamaan rahansa myöhässä lipun ostajalta”.

Katso yhden maksutta jääneen haastattelu artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat