HS: Jarin auto ei saanut leimaa "katkenneiden takajousien" vuoksi – totuus paljastui korjaamolla: "BMW:n rakenne on sellainen, että..."

Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta, jossa vantaalaismiehen BMW hylättiin katsastuksessa ilman todellista perustetta.

Vantaalainen Jari Enckell vei 1-sarjan BMW:nsä katsastukseen kesäkuun lopulla. Vuosimallin 2013 saksalaisauto kuitenkin hylättiin katkenneiden takajousien vuoksi.

Enckell ajoi auton korjaamolle, ja uudet jouset tilattiin. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, ettei vanhoissakaan ollut mitään vikaa. Mekaanikon mukaan ne olivat lähes uudenveroisessa kunnossa.

Mutta koska niin oli katsastusasemalla määrätty, vaihdettiin jouset joka tapauksessa.

Enckell vei autonsa myöhemmin takaisin samaiselle katsastuskonttorille ja selitti asian toiselle katsastajalle, joka pahoitteli tapahtunutta ja pyysi täyttämään valituskaavakkeen.

16:01
VIDEO: Mitä auton katsastuksessa oikeasti tapahtuu?

Enckell vaati katsastuskonttorilta 270 euroa turhasta jousien vaihdosta ja 25 euroa jälkikatsastuksesta. Katsastuskonttori suostui kuitenkin korvaamaan vain 145 euroa, koska sen mukaan jousia ei olisi tarvinnut vaihtaa. Enckell ei aio tyytyä vastaukseen.

– Tämä koko prosessi on heidän käynnistämänsä. Vaihdettavat varaosat on pakko tilata etukäteen. Kustannus on joka tapauksessa syntynyt, kun ne tilattiin, mies toteaa Helsingin Sanomille.

A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka myöntää HS:lle, että Enckellin tapauksessa on käynyt inhimillinen virhe, ja tapauksen selvittäminen on vielä kesken.

– BMW:n rakenne on sellainen, että tukivarressa on kuppi, jonka sisään jousi menee. Katsastaja on nähnyt jousessa jonkun halkeaman tapaisen, joka viittaa siihen, että jousi on poikki. Hän on yrittänyt tutkia sitä peilinkin avulla ja tullut siihen johtopäätökseen, että jousi on murtunut kupin sisällä olevalta osalta, Pellikka kuvailee tapauksen taustoja HS:lle.

Uudet katsastusvälit olleet vuoden voimassa

Toukokuussa 2018 Suomessa astuivat voimaan uudet katsastusvälit. Ne harventavat katsastusväliä: ensimmäinen katsastus suoritetaan 20.5.2018 jälkeen käyttöönotetuille autoille nelivuotiaana, minkä jälkeen määräaikaiskatsastuksessa tulee käydä joka toinen vuosi, kunnes auto on kymmenvuotias. Yli 10-vuotias auto tulee katsastaa vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja