HS-gallup: Puolet suomalaisista jatkaisi kaikkien huumeiden käytöstä rankaisemista – liki kolmannes vapauttaisi kannabiksen

Suomessa takavarikoitiin viime vuonna eniten kannabiskasveja lähivuosiin verrattuna 1:58
Video: Suomessa takavarikoitiin viime vuonna eniten kannabiskasveja verrattuna lähivuosiin.

Puolet suomalaisista jatkaisi edelleen kaikkien huumeiden käytöstä rankaisemista, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä. Vastaajista 31 prosenttia vapauttaisi käytön vain kannabiksen osalta. 11 prosenttia vastaajista puolestaan sallisi kaikkien huumausaineiden käytön.

Lehden mukaan näkemykset eroavat suuresti ikäryhmittäin. Vanhemmat ikäluokat vastustavat rankaisemisesta luopumista, ja nuoremmat kannattavat sitä ainakin kannabiksen osalta.

Valtaosa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista jatkaisi kaikkien huumeiden käytöstä rankaisemista. Enemmistö vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista luopuisi joko kannabiksen tai kaikkien huumeiden käytöstä rankaisemisesta. SDP:n kannattajissa on hieman enemmän dekriminalisoinnin kannattajia kuin vastustajia, mutta ero ei ole merkittävä, HS kirjoittaa.

HS-gallupissa kysyttiin myös, pitäisikö kannabiksen myynti sallia niin, että viranomaiset voisivat säännellä myyntitoimintaa tupakan ja alkoholin tapaan. Vastaajista 51 prosenttia vastustaa kannabiksen myynnin sallimista ja 35 prosenttia kannattaa sitä.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS internetpaneelissa 18.–23. kesäkuuta. Haastattelujen kokonaismäärä on 1  027. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat