Suomessa takavarikoitiin viime vuonna enemmän kannabiskasveja kuin vuosiin – poliisi pitää ilmiötä huolestuttavana

1:58

Suomessa takavarikoitiin viime vuonna eniten kannabiskasveja moneen vuoteen. Takavarikkoja paljastui yli 60 paikkakunnalta.

Poliisi paljasti viime vuonna useita suuria ja erittäin ammattimaisesti ylläpidettyjä laittomia viljelmiä eri puolilla maata. Kaikkiaan poliisin haaviin jäi yli 19 000 kannabiskasvia. 

Viljelmän jäljille voi viedä tulipalo

Monesti kannabiskasvattamot paljastuvat epämääräisten kastelu- ja ilmastointijärjestelmien vahinkojen vuoksi.

Esimerkiksi maaliskuussa törkeästä huumerikoksesta epäilty oli vuokrannut espoolaisesta teollisuuskiinteistöstä varastohuoneita ja viljeli niissä kannabista.

Epäilty oli polttanut kasvattamolla kynttilöitä lisätäkseen kasvien tarvitsemaa hiilidioksidipitoisuutta. Ne sytyttivät kasvattamolla tulipalon, joka johdatti poliisin paikalle.

– Usein esimerkiksi kerrostalossa, kun asutaan tiiviimmin, saattaa olla hajuhaittoja. Tai jos elämä on sentyylistä, että siihen liittyy kulkemista yöaikaan ja on niin sanotusti työssäkäyvän elämästä poikkeavaa, se voi liittyä sellaiseen (huumerikokseen), Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi toteaa MTV Uutisille.

Viime vuonna kannabistakavarikoita tehtiin kaikkiaan 63 paikkakunnalla, eniten Lahdessa, Helsingissä ja Kotkassa.

Poliisi on huolestunut tilanteesta

Poliisin näkökulmasta tilanne on huolestuttava. 

– Se heijastelee tietysti sitä, että huumeiden käyttö on lisääntynyt. Myös jätevesitutkimukset heijastelevat sitä, vaikkei niistä suoraan kannabista nähdä. Ja onko koronavuosi voinut vaikuttaa siihen, että poliisilla on enemmän valvontaa tai muuta poistumaa, Saukoniemi pohtii.

– Jos sillä tehdään isoja rikoshyötyjä, niin se on huolestuttavaa, koska ideahan on, että rikos ei saa kannattaa. 

Kannabis on Suomen käytetyin huume. 

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja