Mainos

40 prosenttia suomalaisista ei rankaisisi kannabiksen käytöstä – enemmistö hyväksyisi lääkekäytön

Suomalaiset ovat laajasti kannabiksen laillistamista vastaan, mutta pinnan alla kytee, sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

– Erityisesti niillä, joilla on omakohtaista kokemusta kannabiksesta ja jotka tuntevat käyttäjiä, mielipiteet ovat lievemmät. Ajattelu on liberaalimpaa nuoremmissa ikäryhmissä, alle 35-vuotiaiden keskuudessa.

Erikoistutkija Karoliina Karjalainen lisää, että sitä mukaa kun liberaalimmin ajattelevan nuorison asema vakiintuu yhteiskunnassa, ajatukset kannabiksen laillistamisesta voivat siirtyä politiikkaan.

– Tällä hetkellä sellaista keskustelua ei käydä.

Kokeilleet vapauttaisivat kannabiksen käytön muita herkemmin

Huumekysely 2014 -tutkimuksessa kysyttiin kannabiksen käyttötapojen lisäksi vastaajien mielipiteitä kannabispolitiikasta.

Vastaajilta kysyttiin mielipidettä kannabiksen laillistamisesta, dekriminalisoinnista ja depenalisaatiosta. 

Laillistaminen tarkoittaisi kannabiksen käytön vapauttamista ja kannabistuotteiden tuomista julkiseen myyntiin esimerkiksi lääkkeiden ja alkoholin tapaan.

Dekriminalisoinnissa käyttö ja omaan käyttöön kuuluva hallussapito sallittaisiin luopumalla niiden rangaistavuudesta.

Depenalisoinnissa käyttöä pidettäisiin oikeudellisessa mielessä edelleen rikoksena, mutta siitä ei seuraisi rikossoikeudellisia rangaistuksia.

Eniten kannatetaan depenalisaatiota, jota puolsi 40 prosenttia kaikista vastaajista, kannabiksen käyttäjistä 90 prosenttia ja kokeilleistakin valtaosa.

Laillistamisen ja dekriminalisoinnin kannatus oli yleisesti ottaen vähäistä, mutta kannabiksen käyttäjien keskuudessa yleistä. Käyttäjistä enemmistö puolsi molempia.

 Myös 36–46 prosenttia kannabista joskus kokeilleista puolsi laillistamista ja dekriminalisointia.

 Nuoret ovat kannabiksen suhteen vanhempia vapaamielisempiä. Enemmistö 25–34-vuotiaista kannatti depenalisaatiota ja runsas kolmasosa dekriminalisointia.

Kannabisasenteet ovat lieventyneet samaa tahtia kuin sen satunnaiskäyttö on yleistynyt. 

Noin kymmenessä vuodessa suomalaisten kannabista kokeilleiden ja sitä viikoittain käyttävien määrät ovat kaksinkertaistuneet. Samalla yhä useampi katsoo muun muassa, ettei kannabiksen käytöstä tulisi käytännössä rangaista.

Tiedot käyvät ilmi Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä perjantaina julkaistusta tutkimuksesta, joka pohjaa THL:n vuoden 2014 huumekyselyyn.

Varsinkin lääkekäyttöön suhtaudutaan myönteisesti

Noin 40 prosenttia kaikista THL:n kyselyyn vastanneista katsoi, ettei kannabiksen käytöstä pitäisi rangaista. Enemmistö oli puolestaan sitä mieltä, että kannabista pitää voida hankkia lääkkeeksi laillisesti.

Käyttörangaistuksista luopumiseen ja lääkekannabikseen suhtautuu myönteisesti siis myös osa heistä, jotka eivät itse ole kokeilleet kannabista.

Täyttä laillistamista kannattavien määrä koko väestössä on yhä melko pieni, noin 15 prosenttia. Laillistamista kannattavienkin määrässä on silti tapahtunut viiden prosenttiyksikön kasvu vuodesta 2010.

Kannabiksen käyttäjistä noin 70 prosenttia puolsi täyttä laillistamista ja noin 80 prosenttia dekriminalisointia eli käytön ja omaan käyttöön liittyvän hallussapidon rangaistavuudesta luopumista.

Kannabista kokeilleiden ja käyttävien ryhmät edustavat liki viidennestä 15–69-vuotiaista suomalaisista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.