HS: Fennovoima hakee miljardikorvauksia Rosatomilta

Fennovoima vie venäläisyhtiö Rosatomin oikeuteen, kertoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht Helsingin Sanomien haastattelussa.

Specht kertoo lehdelle, että välimiesmenettely Rosatomia vastaan on aloitettu. Kaikkiaan vaatimukset ovat hänen mukaansa alle kaksi miljardia euroa.

Kiistakysymyksistä yksi keskeisin on HS:n mukaan Rosatomin suomalaiselle tytäryhtiölle tehty 800 miljoonan euron ennakkomaksu, joka Rosatomin on Fennovoiman mielestä palautettava.

Fennovoima päätti Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen Rosatomin kanssa muun muassa hankkeen merkittävien viivästyksien vuoksi.

Specht kertoo HS:n haastattelussa, ettei Rosatom ole vielä aloittanut virallista prosessia. Hän kuitenkin kertoo pitävänsä sellaisen alkamista "hyvin todennäköisenä" ja arvioi, että käsittely kestää useita vuosia.

Kiistelty yhteistyö suomalaishankkeen ja venäläisen valtionyhtiön kesken saapui päätökseen pian sen jälkeen, kun Venäjä oli helmikuussa aloittanut suurhyökkäyksen Ukrainaan.

Ministeri ollut nihkeä valtion avulle

Specht käsittelee Helsingin Sanomien haastattelussa myös Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kohtaloa Pyhäjoella.

Voimalaa on edistetty vuosia luvitusta ja alueen esirakentamista myöden. Siksi on arvuuteltu, voisiko hankkeeseen löytyä Rosatomin jälkeen uusi laitostoimittaja.

Specht kuitenkin hyvin vaikeana ajatusta, että Pyhäjoella kyettäisiin toteuttamaan täysin yksityinen hanke. Hän kaipaa valtiolta jonkinlaista tukea, jotta yksityiset sijoittavat uskaltavat lähteä mukaan hankkeeseen.

STT haastatteli viime viikolla elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.), joka tyrmäsi valtion osallistumisen hankkeeseen. Lintilän mukaan hankkeen jatkosta on tullut joitain kyselyjä, mutta vakavaa keskustelua ei ole.

–  Valtio ei ole lähdössä, eikä valtio tule lähtemään mukaan, ministeri sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat