HS: Aivoinfarkti vei Jorma Uotisen sairaalaan – kokemus sai palaamaan nuoruuden terveysongelmiin: "Yhtä lailla kuolema oli läsnä silloin"

Jorma Uotinen valottaa Helsingin Sanomille terveyteensä liittyviä viimeaikaisia tapahtumia.

Tanssija ja koreografi Jorma Uotinen kertoi toukokuun alussa Instagram-tilillään joutuneensa maaliskuussa sairaalaan "vakavan aivotapahtuman" vuoksi. Tuolloin hän kertoi someseuraaijlleen, että hoito aloitettiin välittömästi, jonka seurauksena hän toipui ja pääsi palaamaan kotiin.

Tanssija kertoo nyt Helsingin Sanomille, että vakava aivotapahtuma oli aivoinfarkti, joka "oli päättää kaiken".

Käypä hoito -sivuston mukaan aivoinfarktissa eli aivoverisuonitukoksessa osa aivokudoksesta jää ilman happea ja tuhoutuu. Syynä on sivuston mukaan aivovaltimoiden tukkeutuminen. 

Uotinen kertoo HS:lle vakavan sairauskohtauksen iskeneen ilman varoitusmerkkejä ja olleen dramaattinen ja pysäyttävä kokemus. Kokemuksen rajuudesta huolimatta hän on toipunut fyysisesti hyvin.

– Mielialan vaihteluita on tietenkin. Välillä on alakulon päiviä, ja välillä täytyy itkeäkin. Se on ihan selvä asia, koska tällaisen kokeminen on melkoinen šokki, hän kertoo lehdelle.

Dramaattinen kokemus palautti Uotisen mieleen 50 vuoden takaisia tuntemuksia ajalta, kun hän oli vasta 19-vuotias. Tuolloin monihermojuuritulehdus johti nuorukaisen väliaikaiseen halvaantumiseen.

– Menetin silloin kokonaan liikuntakyvyn, puhekyvyn ja nielemisen. Yhtä lailla kuolema oli läsnä silloin, kuten oli tälläkin kertaa, Uotinen kertaa HS:lle.

Tanssijan mukaan nuorena läpikäyty kokemus muovasi häntä ihmisenä enemmän kuin nyt 72-vuotiaana. Sen myötä Uotinen päätti keskittyä täysillä tanssiin.

Lue myös:

    Uusimmat